Читај ми!

Ljiška biblioteka dobija ime našeg savremenog pesnika

Biblioteka u Ljigu uskoro će nositi ime "Milovan Danojlić" u čast našeg savremenog pesnika, rodom iz ljiškog kraja koji već decenijama živi i stvara u Francuskoj.

Ljiška biblioteka koja dobija ime Milovana Danojlića njime će se ponositi. Biće prva koja je ponela ime za života svog zemljaka, naglasio je u svojoj besedi književnik Matija Bećković. Danojlić dugo već živi i stvara u Francuskoj. Kad god je u rodnim Ivanovcima svraća u ljišku biblioteku.

 

"Mislim da je Milovan Danojlić i siguran sam zapravo u to, najveći među nama ovde Ljižanima, među Kačercima, među onima koji su odrastali pod ovim šumama, na ovim njivama, koji su upijali miris ovih lepih naših polja. On je otišao što kažu u mladosti ranoj, 15-16. godini u Beograd i ostvario karijeru koja nadilazi zaista sve ljude koji su sa ovih prostora potekli. I od prvog dana kad sam došao u Ljig na mesto direktora biblioteke sanjao sam o tome pravo da vam kažem, da ova biblioteka ponese ime Milovana Danojlića", kaže Dragan Radovanović, direktor ljiške biblioteke.

Svojim stvaralaštvom Danojlić je proslavio Srbiju i ovenčao se najvećim književnim nagradama.

Veliki pesnik i akademik veoma je počastvovan što su ga se setili zemljaci i ljiškoj biblioteci dali njegovo ime.

"Nisam se nadao, ni nametao. Ali ja sa ovom bibliotekom živim, pa jedno 73 godine kako ulazim u nju, uzimam knjige, čitam. Tu sam i kasnije dolazio tako da uz svo osećanje počasti, nekako je to prirodan razvoj stvari, ako smem tako da kažem", navodi književnik Milovan Danojlić.

Književno veče u dvorištu ljiške biblioteke bilo je u znaku i 85. rođendana Milovana Danojlića. Predstavljena je njegova najnovija knjiga "Ispovest na trgu" u izdanju Srpske književne zadruge.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи