Читај ми!

Kaona, manastirski mir i lepota prirode

Kaona, jedan od najstarijih manastira šabačke eparhije, ovog leta, obeležiće dva jubileja, 630 godina postojanja i 140 godina od početka velike obnove.

Prema predanju, izgradnja Kaonskog hrama, počela je posle Kosovske bitke, a završena je tri godine kasnije. Legenda kaže da je svaki kamen koji je ugrađen u manastir bio posvećen jednoj osobi.


"Na ovome svetom mestu 1389. godine, sastala su se tri, četiri vojnika iz Posavotamnave, Pocerja i Mačve, ovde su napojili svoje konje, odmorili se, a dovde su ih dopratile njihove supruge, majke, sestre, ćerke, oni su otišli put Valjeva, tamo se sreli sa valjevskom vojskom i otišli put Kosova. Kada su čule za tužnu vest njihove pogibije, za pokoj njihovih duša, podigle su na ovom brežuljku manastir Kaonu i što su oni bili vojskovođe i vojnici posvetili manastir nebeskom vojvodi arhangelu Mihailu", kaže Arhimandrit Filimon, starešina manastira Kaona.

Prema jednom od predanja manastir je podigla i sestra Miloša Obilića, Ikonija. Zapisano je da se u Kaoni, može pronaći ,,osim mira u veri i nestvarna lepota prirode,,.

"Mnogo mi se dopao manastir, a najviše jezero i crkva".
"Iz Novog Sada smo, jako nam se dopao i manastir i jezero, deca su oduševljena, istorija je fenomenalna, zaista vredi i doći i videti, nešto ipozantno", navode anketirani sagovornici.

Tokom vekova manastir je delio sudbinu svog naroda. Današnja crkva podignuta je na temeljima stare 1892. godine.

"Ovde je bila prva bolnica ovoga kraja, ovde je bila i prva škola ovoga kraja, ali, na žalost, ovde je u balkanskim ratovima bila i kasarna. Jubileji postoje radi nas ljudi koji smo ograničeni vremenom i prostorom, čisto da nas podseti koliko to vekova traje, kako tu nije potrebna ni reklama, kako tu nije potrebna ni velika priča, samo je potrebno, kako Hristos kaže, dođite i vidite", ističe Arhimandrit Filimon, starešina manastira Kaona.

Bratstvo manastira biće domaćin vernicima iz zemlje i mnogih delova sveta 28. avgusta, a jubilej će prigodnim programima biti obeležen i tokom jeseni.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво