Luka Đorđević - prva violina 28. Carevčevih dana u Velikom Gradištu

U Velikom Gradištu održani su 28. "Carevčevi dani". Ovaj festival violine neguje narodnu muziku, a posvećen je velikom majstoru ovog instrumenta Vlastimiru Pavloviću Carevcu.

Prva violina dvadeset osmih Carevčevih dana je Luka Đorđević iz Begaljice. Njegovo izvođenje narodnih melodija žiri je ocenio kao najubedljivije i najpribližnije stilu muziciranja Vlastimira Pavlovića Carevca.

 

Luka Đorđević, pobednik "Carevčevih dana" kaže da oduvek, od malih nogu voli narodnu muziku: "Počeo sam nju da sviram pre nepune tri godine, i evo ovde sam završio. Tačnije, nisam završio, ovo je tek početak. Završio sam srednju muzičku školu, nastavljam fakultet u Kragujevcu, videćemo kako će biti. Nadam se da će biti sve bolje i bolje, ja se trudim što više mogu".

Na dunavskom keju u Velikom Gradištu koji nosi ime Vlastimira Pavlovića Carevca, za Carevčevu statuetu i violinu majstora Jana Nemčeka, uz podršku Narodnog orkestra RTS-a, nadmetalo se devet mladih violinista, odabranih na preslušavanju u Radio Beogradu.

"To su sve pretežno mladi kandidati, mladi umetnici koji su se, rekla bih dobro spremili za ovu godinu, i mislim da će imati šta da prikažu, a čitav repertoar se pre svega bazira na onome što je svirao i način na koji je negovao Vlastimir Pavlović Carevac", navodi Mirjana Drobac, umetnički direktor "Carevčevih dana".

"Carevčevi dani" samo su jedna od brojnih kulturnih i turističkih manifestacija u opštini Veliko Gradište. Ideja je da ovaj muzički festival, posle skoro tri decenije postojanja, bude još više integrisan u ovdašnju turističku ponudu.

"Mi imamo Srebrno jezero, imamo sve ono što znate, hotele, druge sadržaje, sportske terene, goste koji dolaze i iz Srbije i iz inostranstva, sve ih je više, i želimo da oni uživaju u muzici, i imamo ideju da jedan dan festivala preselimo na Srebrno jezero. To već mislimo od iduće godine, i da možda izađemo jedan dan, da odemo u Beograd u Kolarac", ističe Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

"Carevčevi dani" posvećeni su velikom violinisti, nekadašnjem upravniku Narodnog oskestra Radio Beograda, Vlastimiru Pavloviću, rođenom u selu Carevac kod Velikog Gradišta, po kome je dobio nadimak. U okviru "Carevčevih dana" predstavljeni su i novi programi Radio Begrada koji se emituju preko Internet platforme RTS Planeta.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи