Šabac: Podsticaji za traktore

U ovoj godini novom merom grad Šabac pomaže poljoprivrednicima pri nabavci novog traktora. Novac predviđen za podistaje je utrošen, a kupljena su 34 traktora.

Uz traktor star 3 decenije, i nov kupljen ove godine. Nabavljen je uz pomoć grada, i Lazićima iz Petlovače koji obrađuju 15 hektara i gaje stoku, biće od velike koristi u proizvodnji.

 

"Novac smo dobili za 15-ak dana. Dobijaju se i republičke, ali malo duže se čeka. Traktor je koštao nekih 15.000 evra. Dobili smo 730.000 povraćaja. Traktor je izašao negde oko milion dinara. Posle 30 godina smo kupili nov traktor" kaže Stefan Lazić, iz Petlovače.

Poljoprivrednici su od grada dobili polovinu uloženog novca, najviše milion dinara po gazdinstvu. Jedan od uslova za podsticaj bila je snaga traktora.

"Dobili smo 30% povraćaja, traktor je 60 kilovata, to je bio uslov. Nismo mogli veći, nama bi možda odgovarao malo veći, ali u suštiti zadovoljni smo i sa ovim", ističe Siniša Gajić, poljoprivrednik iz Ribara.

Za ovu meru iz gradske kase je opredeljeno i utrošeno 30 miliona dinara. U toku su konkursi za nabavku mehanizacije i mašina za pripremu stočne hrane.

"Mi ćemo poučeni ovim iskustvom i u novom budžetu predvideti meru, jer sve ono što je dobro za poljoprivrednike, dobro je i za grad Šabac. Ono što je takođe u budžetu je 13 miliona za priključne mašine za obradu, gde je najveći iznos po gadzinstvu 100 hiljada dinara, takođe i mehanizacija za pripremu hrane, i hranjenje i pojenje životinja takođe 10 miliona dinara smo izdvojili", navodi Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Poljoprivrednu proizvodnju grad Šabac podstiče sa 15 mera i budžetom od 120 miliona dinara.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво