Vajfertovi dani, u čast tradiciji proizvodnje piva dugoj 300 godina

U Pančevu su održani „Vajfertovi dani piva", a ovogodišnja manifestacija imala je poseban značaj, jer je posvećena tradiciji proizvodnje piva u ovog gradu koja je duga tri veka.

Abraham Kepiš započeo je proizvodnju piva 1722. godine na levoj obali Tamiša, koja je svoj procvat doživela 1847. godine kada je preuzima porodica Vajfert.

 

"Sudbina pivare povezana je sa sudbinom članova porodice Vajfert iako su jedna od najznačajnijih porodica koje su živele u našem gradu, nedovoljno se zna o njima i upravo je cilj naših predavanja da bar malo povećamo nivo znanja i razumevanja o toj porodici", navodi Nikola Koneski, master istoričar.

Stara Vajfertova pivara je pod zaštitom države, kao izuzetno značajno kulturno dobro, ali nema nikakvu funkciju, iako je bilo pokušaja da se pretvori u muzej pivarstva.

"Mi ćemo za ova tri dana pokušati ovde da uvedemo Pančevce i da prošetaju kroz ovaj objekat koji je inspirativan. Možda se u lokalnoj zajednici pojavi neka svest i ideja o tome šta bi ovde moglo da bude", ističe Anica Draganić, koautor izložbe „Kultura piva u Pančevu 1722-2022".

"Velika je važnost da se brinemo o našem kulturno-industrijskom nasleđu. Ovakve manifestacije i služe da pored muzičkog i zabavnog programa organizujemo i kultutno-obrazovni program u kojima ćemo našim sugrađanima prikazati šta sve imamo od kulturnog nasleđa, ali i od tradicije i starih zanata", kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Čuvari tradicije proizvodnje piva u Pančevu su kraft pivare kojih je sve više u gradu.

"I dalje koristimo stari recept koji je on doneo iz Bavarije. Zanatsko pivo je potpuno drugačije od industrijskog i mi se igramo sa ukusima i pravimo različito pivo", kaže Dejan Uršičić, Vajfert kraft pivara.

"Ovakve manifestacije vraćaju naše sugrađane u centar grada, što nam mnogo znači. Ne idu po privatnim objektima i tržnim centrima kao što je bilo ranijih godina gde su se održavale neke manifestacije što generalno nije dobro za naš grad Pančevo", ističe Nikola Stoilkovski, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Dane piva uveličali su brojna kulturna umetnička društva i nastupi naših poznatih rok bendova.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво