Majur kod Šapca: Raskošne boje i mirisi sezonskog cveća

Kada je pre 2 decenije počeo da ga gaji, Boban Janjić, iz Majura kod Šapca, o cveću nije mnogo znao. Učio je, ulagao i svake godine za 30% povećavao proizvodnju. Danas njegovo sezonsko cveće, krasi mnoge terase i bašte u Mačvanskom okrugu.

Do otvorenog cveta, put je dug nekoliko meseci. Zato u plastenicima uvek ima posla. Muškatle i begonije sade se od aprila, a za jesen se već pripremaju hrizanteme.

 

"Još nije kasno da se sade sve vrste sezonskog cveća, mogu da kažem, za severniju stranu, za hladovinu preporučujem kaliope, lepog Jovu, razne vrste žarica, raznih lozica, a za sunčana mesta, možete slobodno saditi vrbene, sve vrste muškatli", savetuje Boban Janjić, proizvođač cveća.

Kao i ljudi, različite su i biljke, kaže Boban. Najviše posla zbog loženja ima zimi, dok je najteže raditi leti kada temperatura u plastenicima dostigne 50 stepeni.

"Znaju to kolege koje rade sa cvećem, znaju da je veliki izazov kada nešto gajite od male biljčice, od samog početka, čekate da procveta, to je baš izazovno, jeste teško, naravno, ali izazovno je zaista da od ničega stvorite nešto. Ulaganja nisu baš mala, prilična su, ali sa određenim zalaganjem, radom, svakako da se isplati", ističe Boban Janjić.

Od početnih 2000, porodica Janjić sada godišnje proizvede do 100.000 saksija sezonskog cveća. Tajna raskošnih boja i mirisa je u ljubavi, naglašava Boban, ali i češćem zalivanju sa manjom količinom vode.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво