Nevreme uništilo zasade voća, povrća i vinove loze u Rasinskom okrugu

U nevremenu koje je pre dva dana pogodilo Rasinski okrug uništeno je oko 150 hektara useva u Velikoj Drenovi i okolinim selima. Na pojedinim parcelama bilo je više 20 centimetara leda. Komisije procenjuju štetu, a da li će i kako biti nadoknađena, znaće se naredne nedelje.

Posle olujnog nevremena u ataru Velikog polja, između Medveđe i Selišta, osttala je pustoš. Grad veličine lešnika praćen kišom padao je skoro sat vremena.

"Ovako veliko nevreme ne pamte ni mnogo stariji ljudi čak i oni u 90 godina ne sećaju se da je bilo ovakvo nevreme. Ovde je bio paradajz već izbačen. Uništeno je sve od sadnica, luka kromira, vinograda, totalna šteta", kaže Ivica Kačarević iz Velike Drenove, a Vladimir Dačić iz istog mesta dodaje: "Lozni kalemovi i voćne sadnice stradali su 70 odsto, na osnovu neke preliminarne procene. Takođe, kada je u pitanju parika, do sada je na našoj teritoriji posađeno negde oko 50 odsto od ukupne količine koja se inače posadi kod nas, ali na žalost šteta je bila 10 procenata."

Opština Trstenik formirala je komisiju za procenu štete koja će narednih dana obići sela Medveđa, Velika Drenova i Selište, gde su uništeni usevi na 150 hektara.

"Što se tiče protivgradne zaštite ona je delovala sa svih 15 radarskih stanica i gađano je sa 70 raketa koje su razbijale gradonosne oblake između Ugljareva i Velike Drenove. Svi su strelci odgovorno pristupili poslu i sledili instrukcije radarskog centra, dakle delovali su sa svih lokacija i činjenica je da bi šteta bila sigurno veća da nije bilo ovako udruženog dejstva", smatra Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Nakon nevremena oštećeni su i usevi na oko 200 hektara na teritoriji grada Kruševca, naročito kukuruz u selima Bela Voda i Kukljin.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара