Subotica: Kad lego kocke nisu samo igračke

U Subotici je održano nacionalno takmičenje za predstavnike Srbije na Svetskoj robotskoj olimpijadi. Nadmetanje dece u programiranju Lego robota treći put je organizovano u našoj zemlji, a učestvovalo je četrdeset ekipa iz cele Srbije.

U zemlji vlada epidemija, a nema dovoljno zdravstvenih radnika za vakcinisanje građana. Ovaj životni problem rešili su učenici osnovne škole „Crnjanski" iz Jagodine i za to osvojili šampionsku titulu za inovaciju.

 

„Mi smo mislili da napravimo jednog robora koji može da vakciniše. Senzor oseti ruku, ovo ide dole i onda vakcina ide", objašnjava Aleksej Radovanović, učenik 4.razreda OŠ „Crnjanski" iz Jagodine.

"Nadamo se da će u budućnosti ovo da bude prava mašina i da možemo da pomognemo svetu tako", ističe Tamara Timotijević, učenica 4.razreda OŠ „Crnjanski" iz Jagodine.

"Imaju prilike da ta svoja znanja iz svakodnevnog života integrišu i da podstaknu da logičko razmišljanje i algoritamsko zaključivanje spoje u jednu smislenu celinu", navodi Aleksandra Filipović, nastavnica u OŠ „Crnjanski" iz Jagodine.

Lego kockice u ovom slučaju nisu samo igračke, kažu takođe nagrađeni Bačkotopolčani, jer ih treba složiti i programirati tako da robot samostalno obavlja zadate poslove.

"Napravili smo robota koji treba da izvšava zadatke koji su dati na mapi, da pokupi neke stvari, da ih odnese u predele koji su predviđeni za te stvari, i da se na kraju vrati u svoje parking mesto i da se ugasi. Nauka i zabava idu nekada i ruku pod ruku, zajedno", kaže Stojan Stojanović, učenik Gimnazije iz Bačke Topole.

Cilj takmičenja je - kako ističu organizatori - da deci približi nauku i podstiču razvoj njihove kreativnosti i inovativnosti.

"Logično razmišljanje, programiranje, rad u timu, prezentacija, to su kompetencije koje su takođe bitne", ističe Žolt Namestovski, koordinator WRO takmičenja za Srbiju.

Najbolje ekipe sa ovog takmičenja predstavljaće našu zemlju na Svetskoj robotskoj olimpijadi u Nemačkoj koja će biti održana u novembru ove godine.

 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво