Majskoj suši odoleva suncokret, ratari prinuđeni da zalivaju useve

Suša ugrožava useve u Mačvi i Sremu. Padavine nedostaju svim kulturama, a najviše pšenici koja je u fazi cvetanja i nalivanja zrna.

Žedna i ispucala zemlja brine poljoprivrivrednike koji ne pamte ovakvu sušu u maju. Zbog nedostatka vlage u zemljištu, neki ratari zalivaju ozime useve.

 

Nekada su useve navodnjavali samo povrtari, poslednjih godina to sve češće čine i ratari. I pored visoke cene dizela, ovih dana u Sremu i Mačvi neki poljoprivrednici zalivaju pšenicu.'

" Nedostaju padavine u ovom momentu kada se pšenica nalazi u fazi cvetanja i nalivanja zrna, kako bi zrno dobilo tu apsolutnu težinu, i opravdali donekle ta ulaganja koja su bila jako skupa. Navodnjava se pšenica, to mi primećujemo, iz godine u godinu se povećavaju površine pod zalivnim sistemom. U ovom momentu, ako razmišljamo o isplativosti, uvek će biti da donekle nije isplativo,'' komentariše Svetlana Zlatarić PSSS Šabac.

Vlaga nedostaje i kukuruzu koji zasejan na najvećem broju parcela. Suvoj zemlji, prema rečima poljoprivrednika, potrebne su velike količine padavina.

 Svetislav Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića, kaže da je to najmanje pedesetak do sto litara kiše po metru kvadratnom, u ovom momentu. "Mi smo bacili đubrivo, ono se još uvek nije istopilo. Zemlja je ispucala, ali pošto nije bilo zimske vlage, to se sad odražava na sve useve,'' jada se Svetislav.


" To je momenat kada on formira prinos, da bi taj prinos mogao da iznese, da bi mogle da se usvoje hraniva koja su data preko prihrane. Naravno, primećuje se na svim parcelama gde je data puna agrotehnika, i ove godine ako je bila skupa setva, nadamo se da će biti opravdano," prognoza je Svetislave Zlatarić.

Stručnjaci kažu da je o visini prinosa rano govoriti. Sušu najbolje podnosi suncokret, zbog toga su šabački poljoprivrednici i ove godine uvećali površine pod tom uljaricom.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи