Kako su Flojd i "Nacionalna klasa" uticali na formiranje verovatno najmlađeg jugonostalgičara kod nas i u regionu

Iako je rođen kada je Jugoslavija postala daleka prošlost, petogodišnji Kruševljanin Pavle Cvetić Flojd je najverovatnije najmlađi jugonostalgičar. Dečja radoznalost za par godina prerasla je u preokupaciju i ozbiljnu posvećenost mališana svemu što je karakterisalo nekadašnju veliku državu.Vlasnik je zavidne zbirke simbola i predmeta iz tog vremena.

Dok njegovi vršnjaci pevaju dečije pesme, Pavle je enciklopedija stihova vezanih za maršala Tita, numera iz poznatih filmova stare Jugoslavije. Ali to je samo delić znanja koje ovaj harizmatični dečak poseduje.

 

Uz pomoć familije, komšija i poznanika, Pavle je sakupio zbirku od par stotina predmeta, dokumenata i knjiga, koji su mu otvorili nove vidike ka svemu što je jugoslovensko. Počasno mesto u njegovom muzeju imaju Nikola Tesla, glumački bard Dragan Nikolić i Josip Broz Tito.
" Jugoslavija je bila tačno jedna stara država. Ljudi su se svađali oko toga , umešala se politika i raspala se, eto. Ja ću da sastavim Jugoslaviju, oživeću Tita, ne znam kako bih to uradio! Dobro, naći ćemo neki eksperiment," nada se Pavle.

Na pitanje da li ti priča drugarima u vrtiću o Jugoslaviji i Titu, odgovra: "Pa, učim ih o Jugoslaviji, ali nisu mi nikad rekli šta im se najviše sviđa." 

A sve je počelo interesovanjem dvogodišnjeg dečaka za automobile.
 Stevan Cvetić , Pavlov otac, se seća: "I onda smo došli do Juga, kada ga je video stvarno je bio opčinjen  tim, privukao ga je nekako taj retro izgled .I video je Fiću, deka mu je puštao film "Flojd" i to je postala totalna zaraza- "Nacionalna klasa". Gledali smo sigurno film pet, šest puta dnevno.Tako je on sam razvijao svoj film šta je Jugoslavija i evo dokle smo danas došli.
Ako se nekom ispunjavaju sve želje i snovi to je sigurno on, stvarno. Mi pratimo njega , a ne on nas."

Na kraju smo obišli najveći i jedini eksponat iz muzeja koji nije u kućnoj postavci . Fiću kojeg je dobio od deda Bore. Služi za igru i sačekaće 13 godina, dok Pavle Flojd ne dobije vozačku dozvolu i proveze ga u velikom stilu kruševačkim ulicama.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара