Читај ми!

Smeće, ozbiljna pretnja Kopaoniku

Nadležni kažu da ljudi svuda ostavljaju smeće za sobom gde god da borave na Kopaoniku! Samo danas, tokom akcije čišćenja, prikupljeno je više od 30 kubnih metara komunalnog otpada, građevinskog i više. To je, podsećaju učesnici,treća akcija ove godine.

Ova gomila prikupljena je sa skoro tri ara u centru Kopaonika. A čistili su i staze, skijaške i pešačke, puteve, zelene površine… Sneg se otopio pre skoro 15 dana i otkrio tone bačenog smeća.

„Dok se sneg ne otopi, ne možemo ni da vidimo. Ono što se vidi, to se pokupi, ali najčešće  ostane glavno smeće – flaše od pića, kese, pakovanja hrane”, kaže Dragutin Balović, pijačni prodavac.

A osim građana, nesavesni i građevinari, pa svuda ima šuta ali i oštećenih puteva od teških mašina.

„Ostavljaju smeće gde god, kud god, misle – pokupiće to neko! Ostaviću ja to tu, neko će već to da pokupi. Nažalost, upravo takav odnos je doveo dovde da smeću ne možemo da stanemo na kraj”, negoduje Suzana Komatović, biolog Nacionalnog parka Kopaonik.

Podaci zabrinjavaju, pa je Komunalno preduzeće na Kopaoniku svakodnevno.

Radomir Jaćović, direktor JKP Raška, kaže: „Ako mogu da budem slobodan, situacija je najgora ove godine. U ove prethodne dve i u današnjoj akciji smo izvezli preko 10 kamiona tog nekog, uglavnom građevinskog otpada, zemlje, šuta, različitog betona, plastike, stiropora. Sav taj neki građevinski materijal u najširem smislu reči. I uz sve to je bila neka količina komunalnog otpada, koja to prati. Jer čim neko vidi neki otpad, nebitno koje vrste, odmah pomisli da je to mesto za odlaganje smeća, što naravno nije tačno. Ne koriste se sudovi na odgovarajući način.”

Treću veliku akciju organizuje opština Raška. Čistilo je više od 50 radnika opštinskih institucija, ali i gotovo svi radnici Nacionalnog parka i nadležnih komunalnih institucija. Više od sto ljudi. Smeća, nažalost, još ima.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво