Читај ми!

Moja jedinstvena Kovačica, zajednička slika za buduće generacije Slovaka

U Kovačici se nizom manifestacija ovog meseca obeležava 220 godina od doseljavanja Slovaka na naše prostore. Najviše pažnje privukla je slika velikog formata koja prikazuje njihov život i običaje, a koju je zajednički radilo devetnaestoro umetnika.

Više od dva meseca devetnaestoro slikara naive radilo je na zajedničkoj slici "Moja jedinstvena Kovačica". Ona nije potpuno završena, zbog bolesti jednog umetnika, ali su posetioci mogli da uživaju u skladno i sa velikom ljubavlju urađenom ostvarenju.

Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti, misli da je naziv sasvim u redu:

„Zato što je tu crkva, koja je jedinstvena, tu je i Galerija, radovi na njivi, dečje igre. Svaki slikar dao je svoj posebni, jedinstveni pečat."

"Naša prekrasna Kovačica ostaće večno na ovom velikom, prekrasnom platnu, za iduće generacije, da vide kako je nekad bilo, da se očuva taj slovački kroj", kaže Zuzana Vereski, slikarka.

Slovaci su se doselili na naše prostore pre 220 godina, po naređenju bečkog dvora, čija je želja bila da ovde bude jedna višenacionalna sredina, kakva je i danas.

"Došli su na vojnu granicu, radili su, dobili izvesne benificije od vlasti, ali su bili u obavezi da služe kao graničari. Deset godina su bili oslobođeni svih poreza", navodi Adam Jonaš, predsednik Saveta MZ Kovačica.

Proslavu su ulepšali nastupi mnogobrojnih kulturno-umetničkih društava.

"To će biti naši opštinski folklori iz naseljenih mesta, od Crepaje, Debeljače, Uzdina, Padine, do ostalih mesta gde žive Slovaci – Kisač, Kulpin, Stara Pazova, Belo Blato", nabraja Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica.

Na šetalištu u parku održan je sajam rukotvorina, gde su udruženja žena izložila ručne radove, suvenire i delove narodne nošnje.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво