Читај ми!

Socijalno preduzetništvo znači i poslodavcima i osobama sa invaliditetom

U Apatinu je danas održan mini-sajam socijalnog preduzetnišva osoba sa invaliditetom, kako bi se podigla svest javnosti o mogućnosti zapošljavanja ovih osoba, kao i njihova vidljivost u lokalnoj zajednici.

Poslednjih nekoliko godina uključivanje osoba sa invaliditetom u društvenu zajednicu, kao radno sposobno stanovništvo, je sve češće. Međutim, iz udruženja osoba sa invaliditetom navode da bi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji trebalo više stavljati u funkciju, jer se nedovoljno primenjuje.

"Osobe sa invaliditetom imaju jako visok nivo radne etike, radnih sposobnosti i vrlo su disciplinovani radnici. Zato mi na ovaj način pokušavamo da javnosti, a posebno poslodavcima, to direktno i stavimo do znanja", kaže Duško Bursać iz UG „Breza" Apatin.

"Oni mogu da rade isto kao i mi svi ostali, nemaju apsolutno nikakvih smetnji, jedino su možda neki malo sporiji od nas, neki možda malo slabije shvataju, pa im treba više vremena da nauče, ali oni mogu da rade sve isto što i mi", navodi Aleksandra Narandžić, iz apatinskog UD „Mali princ".

Na Sajmu socijalnog preduzetništva u Apatinu udruženja osoba sa invaliditetom su prikazala šta sve ove osobe mogu da rade i stvaraju. U Dom za stare i penzionere smešteni su korisnici sa različitim stepenom zavisnosti. Zbog situacije sa pandemijom, dve godine su bili isključeni iz zajednice, pa im ovakvi sajmovi mnogo znače.

"Oni kroz svoje razne tehnike, koje se tu primenjuju, nastoje da provedu svoje vreme na jedan struktuiran način, a opet u skladu sa nekim svojim interesovanjima, potrebama i željama", kaže Žarka Crnobrnja, socijalni radnik Doma za stare i penzionere u Apatinu.

U februaru je, posle decenijskog rada, dobijen pravni okvir za socijalno preduzetništvo. Na ovaj način, poslodavci će moći da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

"Danas je ovaj sajam jedna sjajna prilika da se i drugi, pre svega poslodavci iz različite pravne forme organizovanja i obavljanja delatnost, uvere u to da socijalno preduzetništvo treba da ima svoju perspektivu i značaj u svakoj zajednici", smatra Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Organizatori sajma navode da je osnovni cilj ovakvih manifestacija ukazivanje na sposobnosti koje imaju osobe sa invaliditetom i omogućavanje njihovog lakšeg zapošljavanja.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво