Читај ми!

Zaostavština Šabana Bajramovića u novom dokumentarnom filmu o životu kralja romske muzike

„Muzička biografija Šabana Bajramovića" je novi dokumentarni film o životu kralja romske muzike. U njemu se analizira muzička zaostavština velikog romskog pevača i kompozitora.

Snimanje novog dokumentarca o Šabanu Bajramoviću inicirali su saradnici i prijatelji iz njegovog orkestra Crne mambe. Film traje 43 minuta i sagovornici su uglavnom ljudi sa početka Šabanove karijere.

„To je bio jedan moj dug moralni, prema Šabanu, prema Nišu, prema mojim Crnim mambama i prema mojoj organizaciji", kaže Nebojša Saitović iz orkestra Crne mambe.

Iako je Šaban napisao više od 700 pesama, autori su u filmu želeli da izaberu desetak najvažnijih. Kroz razgovore o muzici otkrivali su se i novi detalji iz njegovog života.

„Mi smo mislili da znamo mnogo toga o Šabanu, a onda su oni rekli neke fantastične stvari tipa da su ga čekali Džipsi kings u Parizu, pošto su ga pozvali na svoj koncert, on je pošao na taj koncert, ali je završio na nekoj svadbi u Nemačkoj, to je neverovatno", navodi Marko Smiljković, novinar.

Neverovatan je i Šabanov životni put od Golog otoka do kralja romske muzike, od narodne muzike do džeza:

"To je čovek vanzemaljac, mnogo lepih trenutaka sam u životu proveo sa njim, mnoge noći, mnoga jutra, putovali smo po celom svetu, ja sam brinuo o njegovim nastupima", ističe Radovan Sarić, menadžer Šabana Bajramovića od 2000. do 2005. godine.

„Emocije su mnogo velike, godine su prošle, on još živi i mi kao orkestar ne dozvoljavamo da to izbledi i nadgrađujemo", navodi Nebojša Saitović. 

Šaban Bajramović je tokom karijere snimio 20 albuma i 50 singlova, a njegovo izvođenje pesme „Đelem đelem" izabrano je za himnu svih Roma sveta.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво