Radovan Beli Marković – "Kroz kapije budućih vremena"

"Kroz kapije budućih vremena" je naučni skup posvećen stvaralaštvu Radovana Belog Markovića. Istaknute su specifičnosti koje je ovaj pisac doneo u srpsku književnost i ocenjeno da je bio veliki majstor jezika i stila.

Radovan Beli Marković je od svojih prvih priča i svog prvog romanesknog ostvarenja pokazao da je pisac koji nije došao da ponavlja, da umnožava ono što u srpskoj književnosti već postoji nego da dođe do novih stilsko-jezičkih i tematsko-morfoloških rešenja, istakli su učesnici naučnog skupa.

"Radovan Beli Marković je veliki majstor jezika i stila. Takvi pisci su uvek retki u svakoj književnosti. Mi imamo nekoliko takvih pisaca. Crnjanski, Andrić, do određene mere i neki drugi pisci. Ali nikad se nije do sad pojavio pisac koji je od početka do kraja imao taj sistematičan napor da bude na vrlo velikoj visini kada su u pitanju jezik i stil", kaže prof. dr Radivoje Mikić.

Njegov jezik kao važna novina ponekad počne da zahvata ono gradivo za kojim idu pesnici i tako dolazi do neočekivanog spoja lirskog i groteskno-humornog, po kome je Radovan Beli Marković jedinstven u srpskoj književniosti, slažu se lingvisti.

"Rezultat današnjeg rada i rada svih ovih naučnih saradnika koji su danas gosti grada Valjeva biće jedan zbornik radova ispod kojeg će se sa ponosom potpisati Valjevska biblioteka. Radovan Beli Marković bio je prijatelj Valjevske biblioteke, sa radošću je gostovao i s radošću dolazio u Valjevo i Valjevsku biblioteku", ističe Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke.

A u toj biblioteci, Muzej valjevskih pisaca u znaku je i Radovana Belog Markovića. I baš u njemu "prolazilo" se kroz "Kapije budućih vremena", kako je nazvan naučni skup posvećen ovom srpskom književniku.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво