Četiri decenije pančevačkog Doma omladine

Povodom jubileja otvorena je izložba crteža i ilustracija profesora i jednog od najpoznatijih likovnih umetnika Rastka Ćirića. Polaznici škole crtanja i imali su priliku da čuju i njegovo predavanje i nauče mnogo o oblasti kojom žele da se bave.

Poznati umetnik Rastko Ćirić predstavio je u Pančevu svoje radove iz dve poslednje zbirke "Svaštara 2" i "Crteži sa sednice nastavnog veća". To su uglavnom ilustracije, ali i plakati, crteži, koji su nastajali u poslednjih 15 godina.

"To sam radio na tim zamornim sednicama na fakultetu i Univerzitetu umetnosti. To su najrazličitiji crteži, uglavnom iz podsvesti, ali su rađeni na administrativnim papirima, na dnevnim redovima". otkriva umetnik.

Ćirićeva publika u Domu omladine uglavnom su bili mladi ljudi, polaznici škole za crtanje, koji se pripremaju za prijemne u srednje škole ili fakultete. Mnogi su uspešno to završili.

Igor Gardinovački, slikar iz Pančeva, kaže da je to bila jedna široka priča o druženju, ali i inicijacija u profesionalno bavljenje umetnošću, jedna ozbiljna osnova za bavljenje umetnošću.

Profesor Ćirić održao je predavanje "Ikonografija stripa", gde su polaznici škole crtanja mogli mnogo toga da vide i nauče.

Za Sanju Labudović, polaznicu škole crtanja, bila je to dobra prilika da u Domu omladine u svom gradu čuje od drugih umetnika njihova iskustva, vidi njihova dela i iz njih nešto nauči.

Zoran Deranić iz Doma omladine u Pančevu misli da je važno za o mlade ljude da vide šta ih čeka dalje, nakon što savladaju neke  osnovne elemente. 

Profesor je imao i jedan poseban savet za mlade umetnike. "Da budu svoji, da ne kopiraju nikoga, da ne precrtavaju, nego da sami smisle ono čime se predstavljaju u javnosti," poručuje Rastko Ćirić. 

Da podsetimo, Rastko Ćirić je jedan od naših vrhunskih umetnika koji će gostovati u Domu omladine u Pančevu koji obeležava četiri decenije rada i postojanja.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво