Najslađa zarada od prvih jagoda

Proizvođači jagoda u plastenicima već desetak dana prodaju prve zrele plodove od kojih bi trebalo da imaju i najveću zaradu. Cene su na pijacama različite i za sad su najzadovoljniji uzgajivači jagoda u Banatu gde su domaće jagode i skuplje od uvoznih, dok u Mačvi kažu da njihova trenutna otkupna cena pokriva samo osnovne troškove.

Na "Gradskoj pijaci" u Pančevu kilogram jagoda iz uvoza košta 400 dinara, dok su domaće sto dinara skuplje i zbog više cene se bez obzira na bolji kvalitet slabije prodaju.

"Naravno da je naša kvalitetnija, ali narod nema para i ne možemo da probijemo tržište sa domaćom jagodom, jer proizvođači traže previše para", kaže Ana Vasilčin, prodavac jagoda.

Najveći proizvođači jagoda nalaze se u šabačkom kraju koji na 30 hektara uzgajaju jagode u plastenicima. Oni nisu povećali cenu svojih proizvoda.

"Prošle godine je bila 400, a ove 350 dinara. Sve je poskupelo, samo jagoda nije", navodi Aleksandar Maksimović iz Gornje Vranjske, a Aleksandar Popović iz istog mesta dodaje: "Cena je na donjoj granici, jer je poskupelo sve, a i sam plasman je otežan i ne znam kako će biti krenu veće količine jagoda sa otvorenog polja."

U južnom Banatu prve jagode su skuplje nego u Mačvi. Valeriu Pinku iz Nikolinaca kod Alibunara ima u plastenicima oko 3000 strukova i očekuje da će dobiti više od 200 kilograma jagoda. On ističe da kvalitet uvek mora i da se plati i da nema problema sa prodajom, bez obzira na cenu.

"Ona se nije menjala i ista je kao i prošle godine. To će verovatno da potraje dok ne stigne jagoda spolja. Tad će i cene da padnu. Može da se zaradi, posebno ko radi više, ja sam zadovoljan sa ovoliko koliko imam", kaže Valeriu Pinku, uzgajivač jagoda iz Nikolinaca.

Valeriu će imati jagode iz plastenika još narednih mesec dana i zna da je zarada od ovih prvih plodova i najslađa.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи