Читај ми!

Mokrin prvo digitalno selo u Srbiji

Mokrin kod Kikinde će biti prvo digitalno selo u Srbiji. Projekat koji zajednički razvijaju istraživačko-razvojni institut "Biosens", kompanija "Delta" i "Mokrin haus" pomoći će poljoprivrednicima da u radu koriste digitalne platforme i informacione tehnologije. Realizacija projekta počinje krajem maja i trajaće tri godine.

Goran Dumitrov je jedan od meštana Mokrina koji je uključen u projekat "Digitalno selo". Stanje na njivi ubuduće će pratiti preko mobilnog telefona.

"Sad će biti onako, mikrolokacije razrađene sa deset meteoroloških stanica i tu će se tačno videti da li je bilo leda, da li će biti i šta već nadolazi. Šta možemo da očekujemo na kojoj njivi je koliko palo kiše. Ali satelitski snimci koje smo videli na aplikaciji tačno pokažu na parceli toj imamo da vidimo parcelu kad nema useva na njoj. Kad je usev recimo u nekom porastu i kad je pun rod", kaže Goran Dumitrova.

U "Mokrin hausu" navode da će na ovaj način pomoći da poljoprivrednici imaju stalni pristup tržištu.

"Pomoću ove aplikacije poljoprivrednici mogu i da plasiraju svoje proizvode odakle god, i od kuće i sa odmora i bilo gde da se nalaze. Takođe, planirano je omogućavanje potpuno transparentne digitalne zadruge, preko koje će pored plasmana svog proizvoda moći da, možda ono što je još bitnije, da rade zajedničku nabavku repromaterijala", navodi Edo Bratović iz "Mokrin hausa".

Aplikacija može dodatno poboljšati upotrebu savremene mehanizacije koja je kompjuterizovana i koristi dži-pi-es tehnologiju.

"Rade se, na primer, granice parcela, gde ne dolazi do prelaska đubriva kod komšije, prskanja. Nema preklapanja, nema trošenja repromaterijala. Sve je kompjuterski, vozač samo daje komandu kreni i stani", kaže Jovan Babić, poljoprivrednik iz Krajišnika.

Jedna od mogućnosti aplikacije "Digitalno selo" biće saradnja sa bankama i osiguravajućim društvima kojima će poljoprivrednik moći da podnosi zahteve bez odlaska na šalter.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво