Divljač na pitomoj planini

Sve više domaćih i stranih lovaca zainteresovano je za komercijalni lov na Rudniku, jer u lovištu u Stragarima ima jelena lopatara i muflona.

Još pre 3 decenije, prvi mufloni stigli su u Stragare. Od 10 grla u ograđenom prostoru, sada se procenjuje da na obroncima Rudnika ima više od 80 jedinki ovih divljih životinja. U lovištu koje obuhvata 11 sela, odomaćili su se u šumovitim predelima.

 

"Muflon voli ovo kamenito tlo, pločasto. Zbog papaka, čisti papke. Njemu to najviše odgovara i najviše što je mirno, tišina, znači lepo našao je ovde mir, ima vodu, ima sunce, ima sve što kaže, hrane dosta. Znači, on je se prilagodio našim uslovima vrhunski", kaže Rajko Prokić, upravnik lovišta LU Srebrnica Stragari.

Čisti potoci, izvori koji ne presušuju i bogatstvo Blagoveštenjske šume izuzetno godi krupnoj divljači, pa se i njihova brojnost iz godine u godinu povećava. Odnedavno su jelen lopatar i muflon uvršćeni u spisak za odstrel.

"Tek pre 2-3 godine smo počeli da vršimo taj odstrel, međutim nismo do sad ni odstrelili nijednog jer nije bilo prilike. Ne može se lako naći u otvorenom lovištu, navodi Rajko Prokić, upravnik lovišta LU Srebrnica Stragari.

U lovu je važno vreme i strpljenje, pa je na terenu postavljeno više od 300 čeka.

Moja potraga za muflonima nije uspela. Obišli smo proplanke, šume, ali smo samo jednog mladunca videli sa velike udaljenosti. No, u Stragarima se nadaju da će ovde početi da se bave lovnim turizmom.

Ono što meni nije, pošlo je za rukom mnogima koji su muflone fotografisali, a meštani kažu navikli su da ih stalno viđaju.

Dragan Stevanović, iz Stragara kaže da ih ima dosta: "Čak sam brojao po 17 u čoporu, ima lopatara, ima srna, ima jelena tako da ima puno".

Sve veće je interesovanje lovaca koji žele da na nišanu imaju atraktivne životinje. U Stragarima za odstrel trofejne divljači, među kojima su i mufloni, imaju velike šanse, kao i za uživanje u prirodnim lepotama rudničkih predela.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво