Gde je kod nas premijerno pušten legendarni singl Barbare Srejsend "Women in love"

Kako je magija vinila oblikovala generacije, koje i danas kažu da se uz gramofon muzika više voli, kako su se razvijali gramofoni i kakve su se ploče slušale - možete saznati u kraljevačkom Muzeju. Izložbu, koja traje do 20. juna, organizovali su muzeji iz Subotice i Kraljeva i beogradski Muzej nauke i tehnike.

"Mašina koja svira" je u Kraljevčanima probudila i nostalgiju za vremenom kada se za ploču prevaljivalo i hiljadu kilometara i odricalo mnogih stvari.

 

Dragan Blagojević se seća : "Muzika je bila u duši, i mnogo mi je lepo što večeras vidim i one početke u Kraljevu, i te stare gramofone, i prva diskoteka... Prelepo."

Viloeta Mišković je dovela i unuku. "Upravo sam joj pokazala kako je to nekada bilo ranije i kako smo uživali uz biranje muzike, puštanje ploča," kaže ona.
Ideja da se izloži istorija mašine koja je muzički povezala zemlje i kontente, rodila se u Subotici.
Autorka izložbe Viktorija Šimon Vuletić, Gradski muzej u Subotici, ističe: "Ja kao antrolog jako volim da se bavim temama koje integrišu, koje spajaju ljude. Našoj generaciji je to bilo najnormalnije da se delimo po tome ko kakvu muziku sluša, a ne ko je kakve nacionalnosti."

Eksponatima iz subotičkog i Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, svoje su pridodali i Kraljevčani. Ponosno kažu - sa ploče braće Dumić slušaoci radio Beograda prvi put su čuli pesmu „Sad ili nikad" Elvisa Prislija. Ali, uz gramofon se u gradu na Ibru uživalo već početkom prošlog veka.
"Oni su predstavljali svojevrsni statusni simbol toga perioda, ali mi je bilo iznenađujuće kada sam videla, recimo, da su slušali na njivama kao i u dvorištima gradskih kuća," objašnjava Mirjana Savić, Narodni muzej u Kraljevu.
Njen kolega Oleg Romanov, Narodni muzej u Kraljevu, dodaje : "Ima još par pikanterija tipa, da je Barbara Strejsend i "Women in love", njen singl, osamdesete godine prvi put pušten u "LP 33", diskoteci koja se nalazila ispod kafane „Pariz".

Držao ju je Života Jevtić,tadašnji disk- džokej i muzički urednik Radio Kraljeva, kasnije i snimatelj naše televizije. I dalje se seća trenutka kada je od prijatelja iz Australije dobio drugi album, tada malo poznatog benda AC/DC.

"Kako sam imao saradnju sa Nikolom Karaklajićem i pravio dvadesetominutni prilog iz Kraljeva za njegove emisije „Veče uz radio", ja sam iskoristio priliku i pustio "TNT". Tad se prvi put čulo na Radio Beogradu i za tu pesmu i tu grupu," priseča je Jevtić.

Do 20. juna, u kraljevačkom Muzeju, starije generacije će se prisećati mladosti. A milenijalci upoznavati sa vremenom kada se za željenu ploču menjao i tek kupljeni bicikl.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво