Читај ми!

U pirotskom kraju, ukinuta zabrana držanja domaćih svinja zbog afričke kuge

Posle više od dve godine, ukinuta je zabrana čuvanja domaćih svinja u selima na kružnom putu kod Pirota. Zabrana je bila doneta zbog slučajeva afričke kuge kod divljih svinja u lovištima blizu tih sela.

Dejanu Stojanoviću iz sela Krupac, posle dve godine obor je ponovo pun. Hranu je sačuvao, pa se nada da će brzo obnoviti kapacitete.

"Ja sam pre ove mere čuvao sedam, osam prasulja. Ovih dana je bila navalica iz razloga što svi sada hoće da čuvaju, pošto je dozvoljeno. Cena je malo skočila. Sad je trenutno ovih zadnjih nedelju dana 400 din, dajemo prasce", kaže Dejan Stojanović iz sela Krupac.

Odgajivači svinja kažu da su dosta izgubili za ove dve godine. Neki su se snalazili, tako što su zakupljivali obore u drugim selima i tamo čuvali, kako im ne bi propala hrana,

"Svinjarstvo je kod nas bilo dosta razvijeno. Prekinuto je pre dve godine. Kružni put je imao dosta prasulja, tako da je taj vid svinjarstva bio dosta razvijen ili da kažemo da je bio u nekoj uzlaznoj putanji. To je prekinuto, sad dok se to obnovi trebaće ponovo godinu do dve sigurno", smatra Nebojša Kostić, iz sela Krupac.

Veterinarska inspekcija, zajedno sa veterinarima iz Pirota i dalje će pratiti i kontrolisati situaciju na terenu.

"Ekonomski to mnogo znači, s obzirom da je Srbija veliki izvoznik svinjskog mesa. Ovde ljudi čuvaju za sopstvene potrebe, ali imamo i veliki broj gazdinstava registrovanih na tom potezu. Tako da će to značiti odgajivačima svinja, jer će i ono što su spremili i hranu koju imaju na lageru za domaće svinje potrošiti", navodi Dragana Toničić, načelnica pirotskog okruga.

Odgajivači svinja smatraju da će cenu svinjskog mesa diktirati veće cene goriva, semena, đubriva, te stoga do jeseni najavljuju novo poskupljenje.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво