Šta će od voća preteći ove sezone u čačanskom kraju

Kasni prolećni jutarnji mraz zadao je probleme voćarima. Najviše su stradale kajsije. U čačanskom kraju, gde su veliki proizvođači ovog voća, niske jutarnje temperature u potpunosti su oštetile pojedine zasade.

Mileta Mojićević iz Gornje Gorevnice uzgaja voće na osam hektara. Od toga, kajsije na šest. Jedan je od retkih u čačanskom kraju koji je uložio znatna sredstva kako bi u zasadima ovog voća instalirao anti-frost - sistem orošavanja za zaštitu od mraza. Ipak, ovogodišnji rod nije uspeo da spasi.

"Kod mene u mojim voćnjacima je stopostotna šteta od mraza u kajsijama, kod trešnje je prepolovilo, imaće nešto. Pa ćemo videti šta će biti dogodine. Nadam se da će i ovaj sistem da spase dogodine. Ove godine tek sam bio pustio u rad, ali nije to još isprobano," kaže Mileta.

Mraz je većinom obrao i tek zametnute plodove kajsije u susednim Milićevcima. Aleksandar Trnavac kaže da rod ove sezone ne očekuje. " Sto posto šteta! I jedan voćnjak tu, ispod, isto sto posto šteta! Moramo ga održavati kao da je rodio, znači i priprema i zaštita, agrotehnika, održavanje zemljišta u voćnjaku. To se mora gledati kao da je pun rod a ne da  nema ništa. Da bismo narednih godina mogli da nešto uberemo," objašnjava Aleksandar.

Čačanski kraj značajan je centar proizvodnje kajsije koja se uzgaja na oko 500 hektara. Polovina površina je u Miokovcima. Niske jutarnje temperature oštetile su voćnjake u nižim predelima. Mraz nije pričinio veće štete u višim delovima sela, ali voćare brinu promene vremena.

Jugoslav Lazović, voćar iz Miokovaca, zabrinut je iako izmrzavanja  nije bilo. " Međutim, sigurno će biti nekih oštećenja, vidite kakav je list? List je žut! Znači, sunca nema dovoljno, nema fotosinteze. Vreme će pokazati da li će to sad opadati pošto te nagle promene temperature sigurno da utiču na biljku," objašnjava Jugoslav.

Upravo temperaturne promene i vremenske nepogode direktno su uticale na rod kajsije u poslednjih nekoliko godina. Mr Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo, PSS Čačak, podseća da su  prethodne dve godine zaista bile obeshrabrujuće za proizvođaće kajsije, budući da su pozni prolećni mrazevi odneli preko 90 procenata roda sa najvećih površina. Kaže da  proizvođači sada sagledavaju situaciju, to je  veoma rizična proizvodnja zbog  poslednjih nekih deset do 15 godina budući da smo svedoci izmene u globalnom smislu klimatskih uslova i vremenskih prilika na našem području.

Niske jutarnje temperature prethodnih dana nisu ugrozile samo kajsiju. Dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, upozorava da ima oštećenja i kod  šljive na pojedinim lokalitetima, kao i kod jabuke i kruške. "Međutim, one imaju razvučeniji period cvetanja, tako da će tu ostati roda. Uglavnom se radi o oštećenjima tog centralnog pupoljka, odnosno cebtralnog cveta. Tako da kod jabuke i kod  kruške ne treba očekivati neke velike štete," procenjuje Jevremović.

Uskoro će biti poznate stručne procene ovogodišnjeg roda voća. Proizvođači se nadaju stabilnijem vremenu, kako bi se potencijalni rodni pupoljci u narednom periodu što bolje očuvali.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво