Zvona za odlaganje stakla širom Novog Sada

Ukupno 50 kontejnera za recikliranje stakla, postavljeno je na različitim lokacijama u Novom Sadu u cilju da se količina recikliranog otpada poveća za 20 procenata u narednih godinu dana. Ekolozi i građani hvale ideju, ali sumnjaju da će se u praktičnoj primeni ostvariti osetni rezultati.

Kontejneri u obliku zvona, promakli su većini sugrađana, a oni koji su, ipak, upoznati sa njihovom funkcijom, daju različite prognoze funkcionisanja novih sistema.

"Mislim da je to sasvim u redu da se staklena ambalaža ne baca u druge kontejnere za otpad", kaže jedna Novosađanka.

Lokacije za postavljanje kontejnera izabrane su pažljivo.

"Tamo gde je do sada utvrđeno da je najviše takve ambalaže, tamo su i koncentrisana ova zvona za odlaganje iste. U ova zvona se odlaže staklena ambalaža, bez čepova i poklopaca i ne odlaže se lomljeno staklo", objašljava Danijela Jankov, JKP "Čistoća" Novi Sad.

Iz ovog preduzeća kažu da trenutno ne postoje kazne za nesavisno korišćenje novih kontejnera. U tome vide problem i ekolozi, jer, kako kažu, sama infrastruktura nije dovoljna da bi se sistem dugoročno i primenjivao.

"Do sada je Novi Sad u poslednjih desetak i više godina pokušao da primerno selektuje papir, pa su povučeni kontejneri, pet ambalažu, pa su povučeni kontejneri, pokušao je da uvede pilot projekat na mokru i suvu frakciju u centralnom delu bez nekih velikih uspeha, a to su sve neke stvari koje su pokušane, ali nažalost nisu do kraja zaživele. Ono što je potencijalno negativno, ono što se može desiti jeste kao što se do sada odustalo od drugih vrsta primarne selekcije, odustane od ovoga i da se još jednom razočaraju oni koji žele da recikliraju", kaže Igor Jezdimirović iz Udruženja „Inžinjeri zaštite životne sredine"

Osim Novog Sada, istim projektom obuhvaćeni su i drugi gradovi u Srbiji, pa je 150 kontejnera dobio Beograd, dok su Niš, Sombor, Kragujevac i Varvarin dobili ukupno 600 kontejnera za reciklažu.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара