Knjaževački osnovci ugostili vršnjake iz Češke, Turske, Rumunije i Letonije

U okviru obrazovnog "Erazmus plus" programa Evropske unije, knjaževačka osnovna škola "Dimitrije Todorović Kaplar" ugostila je decu i njihove nastavnike iz nekoliko evropskih država. Uz druženje sa domaćinima i učešće u edukativnim radionicama, osnovci iz Češke Republike, Turske, Rumunije i Letonije obišli su i najvažnije kulturno-istorijske znamenitosti i turističke destinacije knjaževačkog kraja.

Vršnjake iz Evrope knjaževački osnovci prvo su dočekali hlebom i solju, a u prigodnom programu predstavili im deo tradicionalne kulture knjaževačkog kraja i svoja najbolja ostvarenja u različitim oblastima. Potom su svi učestvovali u edukativnim radionicama na temu prve pomoći, a kako to funkcioniše u praksi demonstrirala im je Gorska služba spasavanja u Ski centru Stara planina.

 

"Naš program je fokusiran na prvu pomoć, odnosno na to kako se ona uči u školama u različitim evropskim zemljama", kaže Dagmar Sitna, nastavnik iz Češke republike, rukovodilac projekta.

Putovanja, druženje sa vršnjacima i upoznavanje drugih zemalja i kultura jednako su vredan deo tih projekata.

"Juče smo bili na Staroj planini, priroda je predivna", zadovoljna je Kornelija Dietetova, iz Češke republike.

"Učili smo kako se pruža prva pomoć, družili smo se i stekli nove prijatelje. To mi se dopalo", kaže Artur Jefimov, iz Letonije.

Andrej Tamaš, iz Rumunije navodi: "Knjaževac je mali grad, mali ali prelep".

"Super mi je što smo imali tu priliku da oni dođu, da naučimo nešto, o njihovim kulturama, o njihovim zemljama", navodi Nina Ćiroska.

"Voleo bih, u budućnosti, da nekada otputujem kod njih i oni da dolaze ponovo kod nas da se družimo", kaže Jovan Tomić.

Srbija je već 3 godine ravnopravan član "Erazmus plus" obrazovnog programa Evropske unije, a knjaževačka škola u njemu učestvuje od početka.

"Uvek treba uključivati što više dece i učenika i na taj način im dati i motivaciju da i oni sami nešto promene u obrazovanju, zajedno sa svojim nastavnicima", ističe Milan Đorđević, direktor OŠ "Dimitrije Todorović Kaplar" u Knjaževcu.

U školi Kaplar ističu da su im iskustva iz ovih projekata pomogla da škola bude otvorenija, kao i to i da njeni učenici i nastavnici, sada mnogo bolje razumeju obrazovni sistem.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се