Читај ми!

Šta je dovelo do bejbi buma u paraćinskom porodilištu

Paraćinsko porodilište poslednje dve godine uprkos epidemiji beleži od 50 do 80 beba više u odnosu na 2019.godinu. Zbog odličnih uslova koje ovo porodilište posle renoviranja ima mnoge mame i iz okolnih mesta odlučuju se za porođaj u Paraćinu.

U kolevkama pored maminih kreveta u istoj sobi Marija i Zlata. Mame zadovoljne jer kada porođaj prođe, kažu sve je bezbrižnije i lakše.

"Porođaj je bio carskim rezom, porodila me doktorka Cica, dobili smo prelepu devojčicu, presrećni smo roditelji, inače njeno ime je Zlata", priča Jelena Milutinović, mama iz Paraćina.

Odahnuo je i tata Dušan Antonijević iz Dragoševca kod Jagodine, po drugi put postao je otac: "Malo pre oko devet sati dobili smo sina, imamo ćerkicu."

Na odeljenju je trenutno 11 beba. Zaposleni vole kada imaju puno posla I po tome se u šali kažu, razlikuju od drugih službi u bolnici.

"Naš posao jeste odgovoran i težak, tako da nosi sa sobom veliku odgovornost tako da jeste teško, ali je veoma bitno da voli čovek ono što radi onda mu ništa nije teško", navodi babica Dragana Antić.

Krajem 2019.godine paraćinsko porodilište su mame u anonimnoj nacionalnoj anketi ocenile kao najbolje u kategoriji malih porodilišta. Nije zato retkost da buduće mame ovde dolaze i iz okolnih mesta koja teritorijalno pripadaju Jagodini ili Ćupriji. Prošle godine u odnosu na 2019.bilo je 55, a godinu pre toga 77 beba više. Činjenica je da su se mame u jednom periodu ovde porađale i zbog toga što zbog epidemije nije radilo porodilište u Ćupriji, ali to ne umanjuje zadovoljstvo koje donose pune kolevke.

"Taj boravak ovde uključujući naše babice, neonatologa, dve doktorke neonatologije, sestre u bebi boksu svi su jako ljubazni, prijatni i sve to kad se pogleda, sabere sve to daje jednu lepu sliku o našem porodilištu", kaže dr Kojić Slobodan, načelnik ginekologije i akušerstva.

"Lepo je da negde možemo da se pohvalimo pozitivnim brojkama obzirom da se sve vreme priča o brojkama kovid pacijenata", kaže dr Saša Bacić, direktor OB Paraćin. "Imamo jedno jako lepo porodilište, možda je to jedan od razloga zašto se trudnice i iz Svilajnca, Despotovca i iz svih ovih graničnih opština naših i Ćićevca porađaju u Paraćinu."

U paraćinskom porodilištu se nadaju da će se više beba roditi i ove godine jer su mnogi zbog pandemije odlagali roditeljstvo.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво