Nemačka kompanija "Haiks" uskoro počinje proizvodnju u Vranju

Krajem prošle godine iz državnog rukovodstva najavljeno je da će u Vranje ove godine doći investitor, koji će zaposliti oko 1000 radnika. Pre mesec dana u gradu su postavljeni bilbordi i oglasi za posao u nemačkoj kompaniji "Haiks". Kako nam je potvrđeno u toj kompaniji, za nekoliko nedelja planirano je da počne da radi njihova fabrika u industrijskoj zoni u Vranju.

Od početka godine poslodavac iz Nemačke reklamnim panoima poziva Vranjance da "postanu deo porodice" i prijave se za posao u kompaniji koja proizvodi obuću. Navedena je adresa za elektronsko prijavljivanje i naznačeno da je firma u industrijskoj zoni Bunuševac.

Putem mejla i u telefonskom razgovoru potvrdili su nam iz Haiksa da će u februaru 2022. godine početi proizvodnju u Vranju. Novoosnovano postrojenje, navode, proizvodiće delove za obuću i na taj način će kompanija povećati proizvodne kapacitete u Evropi. Za sada, ne objavljuju koliko radnika planiraju da zaposle, ali bi za nekoliko nedelja to trebalo da bude poznato.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Vranju je nezaposleno gotovo 3800 žena i oko 3000 muškaraca. Iz obućarske delatnosti su 282 osobe.

"Najbrojnija su lica po zanimanjima sa trećim stepenom stručne spreme kao što obućar, izrađivač gornjih delova obuće, izrađivač donjih delova obuće. Nešto manje su zastupljena nezaposlena lica zanimanja obućarske struke sa šestim stepenom, četvrtim i drugim stepenom", navodi Vesna Stanojković, pi-ar Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Vranju.

Da mala, srednja i velika preduzeća na jugu Srbije stabilno posluju, smatraju u Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ali i da Vranju nedostaju novi ulagači.

"Odlaskom "Geoksa" nastao je jedan vakuum, odnosno smanjenje broja zaposlenih, neki su se zaposlili u drugim firmama koji su vlasnici odavde, ili stranci koji rade ovde. Očekujemo da će ova godina biti bolja od prethodne, da će se pojaviti i drugi investitori, ne samo ovaj o kome se priča", kaže Branislav Popović iz Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

"Haiks grupa", sa sedištem u Majnburgu, proizvodi zaštitnu obuću za vatrogasne i spasilačke službe, policiju i vojsku, građevinske radove, planinarenje. Zapošljavaju oko 1700 ljudi širom sveta, imaju pogone u Nemačkoj i Hrvatskoj.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво