Lov na divlje svinje u rudničko-takovskom kraju

Sezona lova na divlje svinje zvanično se završava danas, ali će zbog povećanog broja tih životinja u rudničko-takovskom kraju, ove godine biti produžena do kraja februara. Proteklog vikenda na Rudniku je organizovan lov, a na terenu je bila i ekipa našeg dopisništva iz Čačka.

Oko 70 članova lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović” iz Gornjeg Milanovca aktivno je u sekciji na Rudniku. U lovačkoj kući uvek se prvo okupe i pripreme za odlazak na teren. Proverava se naoružanje, osmisli i dogovori plan lova.

 

„Prijatelji, danas se lovi vepar i nazimak. Pazite da se ne odstreli neka krmača”, čuje se jedan od lovaca.

Navikli su na duboki sneg i minus. Sveži tragovi ukazuju na kretanje divljih svinja po rudničkim šumama i potocima. Teren poznaju i spremni su za hajku.

„Ispresecaju se tragovi. Vidi se otprilike gde se nalaze svinje i veliki rejon se zatvori. Ljudi su postavljeni na mestima za čekanje i određen broj lovaca sa kerovima ide u pogon i onda obavezno neko puca”, kaže Budimir Vasić, lovac sa Rudnika.

„Mi smo raspoređeni ovde na svakih stotinak metara po grupama na čekanju i ne pomeramo se odavde dok pogon ne izađe. Svi očekujemo da svinje udare na naše prolaze”, kaže Miloš Petrović, lovac iz Gornjeg Milanovca.

Ponekad jedna grupa satima čeka dok drugi lovci ne prepešače možda i više od deset kilometara. Na nepristupačnom terenu od velike pomoći su im izvrsni goniči.

Marko Mijailović, lovac sa Rudnika kaže da im oni mnogo znače:

„Kad podignemo divlju svinju mi pustimo na trag i oni jure, gone… oni odrade posao što mi ne možemo. Mi podignemo samo divlje svinje, a oni teraju, gone dalje i lovci na kraju ako bude uspešno obale i to je to.”

Iako je ispunjen prošlogodišnji plan, odobren je veći broj odstrela zbog povećane brojnosti crne divljači. Poslednjih godina ove šumske životinje često obitavaju i van staništa u lovištima i prave velike štete na usevima.

O tome Miroslav Hrnjaković, sekretar Lovačke sekcije Rudnik kaže: „Najviše u jesenjem periodu prave štete ljudima u žitu – u kukuruzu, pšenici, zobi i dr. Ovaj predeo im odgovara za zimovnik, tu su velike šume, ima dosta korova i tu su stacionirane u veoma velikoj meri.”

Obično na padinama Rudnika u sezoni odstreli nekoliko desetina divljih svinja. U rudničko-takovskom kraju u planu je i lov na predatore čiji su tragovi već uočeni.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво