Читај ми!

Kako radi kraljevačka Hitna pomoć u kovidu

Hitna služba Doma zdravlja u Kraljevu proteklih dana beleži znatno veći broj intervencija na terenu i pružanja pomoći pacijentima koji su zaraženi korona virusom ili nisu u mogućnosti da se sami jave u kovid ambulantu. Ova, kao i sve ostale službe Doma zdravlja, rade u otežanim okolnostima zbog odsustva velikog broja zdravstvenih radnika koji su zaraženi ili su u kućnoj izolaciji.

Ekipa u kojoj su doktorka Marija Micić i sestra Rada Đurić je imala 20 intervencija na terenu tokom prepodnevne smene. Tri puta su oblačile zaštitne skafandere i ostalu opremu jer se znalo da idu kod isto toliko pacijenata koji su zaraženi korona virusom. Područje koje su pokrile u toku dana je veliko. Najudaljenije selo do kojeg su stigle je Sibnica kod Gruže, udaljeno 33 kilometra od Kraljeva. Nakon intervencije predale su izveštaje, a skafandere odložile za spaljivanje. Između dva terena ekipe pružaju pomoć pacijentima u ambulanti.

"Broj pregleda u ambulanti je bio negde oko 50 do 60 što je nešto manje nego prethodnih dana kada je beležen i veliki broj poziva i dolazaka i izlazaka na teren kod pacijenata koji su kovid pozitivni", kaže dr Slavica Žarković, specijalista urgentne medicine.

Hitna služba radi i posle 22 časa kada se zatvara kovid ambulanta u Kraljevu. Lekari tvrde da kod većine osoba koji se javljaju u toku noći svi simptomi ukazuju na zarazu korona virusom.

"Za sve pozive koji su upućeni od strane pacijenata kod kojih postoji sumnja na kovid, znači infekciju, koji, koji ne mogu regularnim putem da se jave u kovid ambulantu mi intervenišemo slanjem naše ekipe. Vozača, sestre, odnosno tehničara i lekara koji će proceniti situaciju i nakon testiranja postupiti po protokolu", navodi Dr Dušan Micić, načelnik Hitne službe.

U Domu zdravlja trenutno je na bolovanju ili kućnoj izolaciji 56 lekara i ostalog medicinskog osoblja. U hitnoj službi 5 medicinskih sestara i 2 vozača.

Tamara Ćurčić, glavna sestra Hitne službe kaže da je sedam radnika odsustno: "To je nekih 10 odsto od ukupnog broja naših zaposlenih. Rad mora da se obavlja. Radimo po terenu. Uslovi su malo otežaniji".

Zima i poledice donose uobičajene probleme za ovo doba godine. Stariji pacijenti uglavnom se javljaju zbog preloma ili uganuća kukova i zglobova. Na promenu vremena žale se i srčani bolesnici i astmatičari.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво