Читај ми!

"Boško Buha" izbegao licitaciju, budućnost neizvesna

Prodaja nepokretne imovine Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje", čiji je deo i Memorijalni kompleks "Boško Buha", na Jabuci, otkazana je tri dana uoči zakazanog javnog nadmetanja. Baš kao i pre tri godine, memorijal je izbegao licitaciju, ali pitanje sudbine tog kulturnog dobra od posebnog značaja još nije rešeno.

Teško da bi dečak sa Jabuke išta razumeo u vremenu koje je usledilo po osvajanju slobode o kojoj je maštao. U mestu njegove pogibije, pred nemom stražom bronzanih pionira, njegovih saboraca, sada samuje i urušava se Dom, posvećen najmlađim herojima borbe protiv fašizma.

"Stopiran je i drugi pokušaj prodaje Memorijalnog kompleksa ‘Boško Buha’, na Jabuci, kod Prijepolja. Kao Inicijativa za obnovu ovog memorijala, naravno da podržavamo i pozdravljamo ovakvu odluku, ali tražimo od države da trajno izuzme ovo kulturno dobro od svake dalje prodaje, tako što će iskoristiti pravo preče kupovine, ili eksproprijacije i na taj način vratiti Memorijalni kompleks u svoje vlasništvo i vratiti mu prvobitnu namenu", kaže Ivana Bogićević Leko iz Inicijative za obnovu Memorijalnog kompleksa "Boško Buha".

Građen đačkim dinarom i donacijama iz čitave Jugoslavije, Memorijalni kompleks je propao zajedno sa "Putnikom" kome je na upravljanje predat osamdesetih godina prošlog veka. Sada je teško zamisliti, da su tu bili paviljoni, spomen dom i hotel, u kojima je dnevno bilo i više od pet hiljada posetilaca. Kada se sve urušilo, eksponati su prebačeni u muzej u Prijepolje.

"Ja se nadam da će se jednog dana, kada Jabuka konačno dobije vlasnika, bar deo tih eksponata vratiti ponovo na Jabuku, jer ta priča, po meni, ne sme da bude zaboravljena, i to ne treba, sa istorijske strane i uopšte, sa ljudske strane niko da zaboravi", kaže Slavoljub Pušica, istoričar, muzejski savetnik.

A memorijalni kompleks je od 1987. godine, u statusu nepokretnog dobra od izuzetnog značaja – u četvrtom stepenu zaštite, poput onog, koji recimo, ima manastir Mileševa.

"Nakon intervencije Ministarstva kulture, Republička direkcija za imovinu i Državno pravobranilaštvo, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika obustavila je postupak prodaje. Sledeći je korak da se jasno utvrdi koji objekti u okviru Memorijalnog centra moraju da budu izuzeti iz stečajne mase, da se formira jedan program njihove revitalizacije i obnove, naravno sve u saradnji sa Opštinom Prijepolje i da se odredi budući korisnik", objašnjava Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturu i informisanje.

Prodaji kompleksa protivi se i deo struke i javnosti. Meštani Jabuke žele da se njegova sudbina konačno reši, da umesto gorčine i nelagode, ova visoravan opet bude mesto uživanja, turistički centar koji čuva ono što je vredno sećanja i poštovanja.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво