Priznanja za pirotske profesore

U Pirotu su dodeljene tradicionalne svetosavske nagrade prosvetnim radnicima. Među laureatima su svi oni, koji su sa svojim đacima postigli uspehe na državnim i međunarodnim takmičenjima. Nagrađeno je deset prosvetnih radnika i šest školskih timova.

Imaj hraborsti da se služiš vlastitim razumom, davno je poručio Imanuel Kant, pišući esej o prosvetiteljstvu. Jedna od dobitnica ovogodišnje svetosavske nagrade, grada Pirota, Biserka Kostić, profesorka književnosti u pirotskoj Gimnaziji, uspela je da u digitalnom mestu, kod svojih đaka, izbori mesto za književne klasike, smeštene među korice knjiga.

"Časovi kod naše profesorke su veoma interesanti, zato što sami istražujemo sadržaj nekih dela", kaže Tara Tošić učenica Gimnazije, a njena drugarica Vladana Blagojević dodaje: „Dok sam čitala "Antigonu", proživela sam katarzu, pročišćenje i baš mi se dopala. Verovatno ću još neki put da je pročitam."

"Meni je svetosavska nagrada najdraža, zato što je ona svojevrstan omaž, ne mom radu, nego radu svih ovih vrednih, mladih ljudi, koji imaju ljubav za istraživanje, za dodatni rad, za usavršavanje", navodi profesorka Biserka Kostić.

Svetosavska nagrada je, kažu, prosvetni radnici, najveća čast, ali i obaveza.

"Ja ovom prilikom, mojim đacima posvećujem ovu nagradu, zato što su oni zaslužni, što sam ja danas ovde, što stojim pred vama i što sam dobitnica ovog velikkog gradskog priznanja", navodi Irena Pejčić, profesorka Muzičke škole.

"Ja i moje kolege se trudimo da teorijsko znanje, koje je na časovima, kroz praktičnu primenu pokažemo đacima. Pravili smo uređaj za kontrolu mera protiv kovida, što je veoma dobro rangirano na Elektronskom fakultetu i osvojili drugo mesto u kategoriji studenata", kaže Bojan Ćirić, profesor Tehničke škole.

Na Svetog Savu, prosvetni radnici, poželeli su da im se uskoro svi đaci vrate u klupe. Ništa ne može da zameni reči, poglede i đačke nestašluke, koji su pečat svake generacije, koja, kako reče Vitezović, mora da laje na zvezde.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи