Pirot: Ručak iz Narodne kuhinje i na kućnom pragu

Narodna kuhinja u Pirotu skoro tri decenije priprema obroke za najsiromašnije građane. Tokom zime povećan je broj korisnika, a starima i bolesnima hrana se dostavlja na kućnu adresu.

Ni tokom ovih ledenih dana nema gužve u narodnoj kuhinji u Pirotu. Topli obroci dele se na dva punkta u gradu kako se ne bi čekalo i kako bi se poštovale sve epidemijske mere. Dnevno se u Pirotu podeli između 400 i 600 obroka u zavisnosti od potreba.

U Crvenom krstu u Pirotu ističu da obrok u narodnoj kuhinji mogu da dobiju svi koji ispunjavanju uslove, odnosno svi kojima je ova pomoć neophodna.

Kupovinu osnovnih namirnica finansira Crveni krst uz pomoć Vlade Srbije, a pripremu hrane lokalna samouprava.

"Posebnu pažnju posvećujemo najstarijim sugrađanima. To su ljudi koji imaju preko 65 godina, samohrana staračka domaćinstva, bolesni i osobe sa ivaliditetom. Za njih vršimo distribuciju obroka na kućnu adresu. Njih trenutno imamo 40", kaže Kristina Jovanović iz Crvenog krsta u Pirotu.

Tokom zimskih meseci volonteri Crvenog krsta pomažu ugrožene u udaljenim planinskim selima. Njima dele pakete sa hranom i sredstvima za higijenu.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво