Povređene ptice i životinje dobile mesto za oporavak u gradskom parku Vršca

Pored Palića, gde je do sada bilo jedino prihvatilište divljih životinja u Vojvodini , sada je prihvatni Centar za povređene I bolesne jedinke oformljen i u Vršcu. Deo gardskog parka sada je namenjen povređenim životinjama i pticama, koje se posle rehabilitacije vraćaju u prirodno stanište.

U dve volijere u delu gradskog parka smešten je prihvatno-rehabilitacioni cenar za divlje životinje. Ovde se onima sa lakšim povredama pruža brza i adekvatna pomoć i nakon rehabilitacije vraćaju se u prirodu. U volijerama u gradskom parku u Vršcu zatekli smo desetak ptica, koje su i njačešći pacijenti.

"Recimo od nekih interesantnih vrsta koje smo do sada ovde imali bio je u pitanju jedan mladi orao belorepan koji je uspešno rehabilitovan i vraćen u prirodu, on je tu pronađen kada je izleteo iz gnezda, a nije bio još uvek potpuno zreo pa mu je bilo potrebno nekoliko dana da se malo dohrani... Bilo je tu raznih sova, bilo je roda, mišara, bio je jedan jastreb tako da bilo je dosta interesantnih ptica koje samo uspeli da vratrimo u prirodu", kaže Milivoje Vučanović čuvar prirode na vršačkim planinama i ornitolog.

U trenutku kada samo snimali ovu priču, četiri sove bile su spremne da se vrate u svoje porirodno stanište: Tri šumske sove i jedna kukuvija. Neke su pronađene sa slomljenim krilom, neke ugruvane.

"Četvrta šumska sova je pre 4 dana nađena na putu u sred mraka, bila je praktično onesvešćena doneli smo je ispartili njeno stanje i ona je sad poptuno spremna za puštanje, nije imala nikakav prelom nikakvu ozbiljnu povredu, tako da je ona tu najmanje ali će eto biti puštena zajedno sa ostalim pticama", dodaje MilivojeVučanović.

Ptice su markirane i obeležene. Zaputili smo se u dublju šumu na vršačom brdu, gde ćemo pusti tri šumske sove. Njima je, objašnjava Milivoje takav teren prirodno stanište, jer žive i odgajaju mladunce u dupljama drveća.

Zbog kukuvije smo morali na drugu stranu, 20-ak kilometara od grada do obližnjih poljoprivrednih farmi jer se ova vrsta uglavnom gnezdi po ljudskim objektima: štalama, crkvama i starim zgradama.

Inače, godišnje se u Vršcu i okolnim opštinama pronađe oko 200 jedinki različitih vrsta ptica, sa povredama koje su uglavnom uzrokovane sudarom sa vozilom, trovanjem ili padom mladunaca iz gnezda. One sada imaju adekvatan prostor, negu i hranu, kako bi se uspešno oporavile.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво