Dela pančevačkog mladog slikara u katalogu Moskovske patrijaršije

Dvadesetrogodišnji slikar iz Pančeva, Nebojša Špica, ima tu čast da je predstavljen kao ikonopisac u godišnjem katalogu, koji izdaje Moskovska patrijaršija. Ikonopisanjem je počeo da se bavi još u srednjoj umetničkoj školi, a radio je i na restauraciji fresaka u nekim našim manastirima.

Mladi pančevački slikar, Nebojša Špica, diplomirani je konzervator i restaurator. Voli da slika portrete, ali najviše ikone, za koje pokazuje neosporan talenat. To su zapazili i stručnjaci iz Rusije i predložili da bude deo kataloga Moskovske patrijaršije.

"Katalog "Hrišćansko iskustvo" izlazi svake godine i izuzetna mi je čast što će se moje ikone naći u tom katalogu, gde izlažu ikonopisci iz celog sveta", kaže Nebojša Špica, slikar.

Nebojša se bavi ikonopisanjem od 2015. godine, kada je bio učenik srednje umetničke škole.

"Tada mi se to veoma dopalo, menja se smisao i tok mog rada. Počeo sam više da posmatram srednjovekovne freske po manastirima, koje su mi dale dodatni smisao da nastavim da se bavim tom lepom profesijom ikonopisom", objašnjava Nebojša.

Kao student i volonter učestvovao je u restauraciji nekih naših pravoslavnih manastira, između ostalog Studenice. Dok slika, oslanja se na srednjovekovni pristup, a ikone radi sa prirodnim bojama i pozlatom.

"Ikone su kako umetnička, tako i bogoslovska dela. Bogoslovski pristup je verski, daje neku smirenost i lepotu ovom poslu", navodi Nebojša.

Nebojša je sada na master studijama, a želja mu je da se i nakon toga bavi ikonopisanjem i radom na terenu, pre svega restauracijom fresaka.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво