Počinje predaja zahteva za subvenciju stočara

Otvoren je konkurs za stočare, koji u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije, ministarstvo realizuje sa Svetskom bankom. Za bespovratna sredstva, poljoprivrednici mogu konkurisati do 23 februara.

Uz podsticaj, kreditno zaduženje i učešće od 10%, mačvanski stočari uglavnom žele da kupe novi traktor. Radivoj Vasić iz Lipolista obrađuje više od deset hektara, i godišnje utovi do stotinu svinja.

"Odgovara mi da kupim traktor jedan od 80 do 90 konja, cisternu. Uslovi su dobri. Odgovaraju mi uslovi, podnećemo zahtev", kaže Radivoj Vasić, poljoprivrednik iz Lipolista.

Osim kupovine traktora, opreme i mehanizacije za pripremu stočne hrane, poljoprivrednici novac mogu dobiti i za izgradnju i opremanje objekata za domaće životinje.

Mile Tanasić, poljoprivrednik kaže da je mnogo komplikovano: "Mnogo jednostavnije to može da bude. Ja već vadim dva puta papire od Nove godine, iste te, poreska uprava Šabac, Bogatić. Moglo je to mnogo jeftinije da nas prođe, jednim klikom na dugme."

U odnosu na prethodni Javni poziv, interesovanje šabačkih poljoprivrednika je dvosturko veće.

"Mogu da konkurišu oni koji se praktično smatraju malim poljoprivrednim gazdinstvima u stočarstvu", navodi Zoran Beljić, PSSS Šabac. "A to je, oni koji imaju do 19 muznih krava, odnosno u proizvodnji mesa upisan kapacitet objekta do 99 svinja po turnusu, do 19 tovnih junadi i do 149 ovaca, iznos povraća je 50%, ali računajući i PDV."

Proizvođači mesa i mleka bespovratno mogu dobiti od 10.000 do 25.000 evra. U izradi projekta, koji je obavezan deo dokumentacije, pomažu im u Poljoprivredoj savetodavnoj stručnoj službi.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво