Prokuplje: Kazne za neodgovaranje

Prekršajni sud u Prokuplju pretrpan je tužbama zbog neblagovremenog dostavljanja informacija od javnog značaja. Najčešće su to pojedinci ili pravna lica koja na više adresa upućuju zahtev za informacijom želeći na tome da dođu do lake zarade. U ovom problemu našli su se i stanovnici planinskih sela sa Radana koja su u momentu kada im se tražio odgovor isključivo elektronskim putem, mesecima bila odsečena od sveta zbog snega.

Milorad Kovačević, predsednik MZ Statovac, kažnjen je sa hiljadu dinara, jer KK "Zona Bojs" iz Blaca nije na vreme dostavio, u elektronskoj formi informacije o broju registrovanih klubova, igrača, terena, podmlatku.

"Ja sam odgovorio, sa zakašnjenjem, tačno. Bez obzira što nisam znao za tu obavezu, zaista nisam znao", kaže Milorad Kovačević, iz Statovca. I dodaje: "Mesna zajednica Statovac i sve ostale MZ niti imaju žiro račun, niti imaju pare, niti imaju prostorije, niti imaju ljudstvo. U Gornjem Statovcu prijavljenih za stanovanje ima ukupno tri stanovnika."

Pismo iste sadržine dobili su svi predsednici MZ opštine Prokuplje koje se nalaze na Radan planini.

Miroljub Stanković, iz Žitnog Potoka kaže da nije imao vremena da odgovori. "Nisam mogao da dođem do Prokuplja, jer smo bili zavejani mesec dana i ovako nemamo prevozna sredstva, nemamo autobus, ne radi linija. U međuvremenu, prošao je neki period i dolazi mi tužba od tog košarkaškog kluba i advokata. Odem na suđenje i budem osuđen i morao sam da platim, kazne me na 26.500 dinara."

"Ja sam odgovorio i sudija mi uvažio, ali mi je poslao da sam odgovoran i kaznio me opomenom da bi advokat naplatio troškove", kaže Stojadin Stojiljković, iz Glasovika.

KK "Zona bojs" nismo našli na prijavljenoj adresi, a u opštini Blace su nam rekli da oni nisu aktivni pune dve godine i da nisu opravdali sredstva koja su im data iz budžeta.

U 10 sela na Radan planini živi tek stotinak stanovnika. Najmlađi ima 65 godina, a dečji plač poslednji put se čuo pre 36 godina.

U prekršajnom sudu u Prokuplju su nam potvrdili da je ovaj vid tužbi prošle godine doživeo pravu ekspanziju, pa je samo tokom prva tri meseca primljeno više od sto zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво