Posle više odloganja, konačno premijera "Trojanki" u vranjskom pozorištu "Bora Stanković"

U pozorištu "Bora Stanković" u Vranju, prva premijera ove sezone! Posle nekoliko odlaganja zbog koronavirusa i povreda glumica,izvedeno je "Okamenjeno more" u režiji Stevana Bodrože,spoj istoimene drame Velimira Lukića i Euripidovih "Trojanki".

Potresna priča o Trojanskom ratu, njegovom početku i posledicama borbe. U prvom planu je nasilje muškaraca nad ženama, glas je dat porobljenim ženama, da uspostave ravnotežu između pravde i nepravde.

"Te žene mogu biti i Trojanke i Srpkinje, i iz bilo koje druge zemlje. Isto tako znamo da, iako je to jedna bezvremena priča, antička tragedija traje i opstaje vekovima. Bilo je važno da kada gledamo takve stvari, imamo u vidu da se neke  prenose na naše moderno vreme, " obrazlaže dramatruškinja Aleksandra Joanović.

Svako od glumaca ima dve uloge, Kristina Janjić Stojanović je i Kasandra i Ifigenija. Kaže da se malo namučila sa Kasandrom. " Strepela sam  da to ludilo koje je reditelj tražio nije možda dovedeno do kraja. Međutim, pred kraj Stevan je rekao da  više od toga  ne želi, to je to. I onda sam bila mirna," iskrena je  je glumica  Kristina Janjić Stojanović.

Bojan Jovanović, glumac i umetnički direktor pozorišta, ocenjuje: "Uprkos tome što su probe bile duge i naporne, ceo ansambl je zdušno radio za ovaj projekat i na kraju smo dobili, mogu slobodno da kažem, odličnu predstavu."

Tekst "Okamenjeno more" Velimira Lukića dugo nije rađen, a veoma nas se tiče, smatra reditelj Stevan Bodroža. Ističe odličnu saradnju sa vranjskim pozorištem i ima samo reči hvale za njega.

"Nosi sa sobom jednu divnu energiju novog početka, u sebi nosi sve ono što je ovo pozorište bilo već 100 i više godina, u njemu su neki ljudi koji mogu mnogo toga da daju. I koji će tek mnogo toga dati, što kroz ovu predstavu, već kroz sve predstave koje dolaze," ističe  reditelj Bodroža.

Nenad Jović, direktor pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, najavljuje :" U ovoj sezoni, sa ovom predstavom ćemo aplicirati za mnoge nacionalne festivale, Sterijino pozorje, Joakim Vujić... Ovo je predstava u koju ulažemo mnogo nade."

U sve aspekte predstave - scenografiju, muziku, svetlosne efekte, kostim uloženo je više, a naredno izvođenje je u februaru.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво