Sa međunarodnih takmičenja, u Šabac stigle tri medalje

Ovu godinu pamtiće po uspesima učenici i profesori Šabačke gimnazije. Pred kraj godine stigle su im 3 međunarodne nagrade, sa Internacionalne juniorske naučne olimpijade i takmičenja posvećenog stvaralaštvu Mihaila Bulgakova.

"Nikada ne razgovarajte sa nepoznatima", je jedan od najpoznatijih citata Mihaila Bulgakova, autora koji je između ostalog pisao i o borbi dobra i zla u svakom čoveku.

"Zanimljivo je da je on kao i većina ruskih pisaca po zanimanju bio lekar a tek kasnije počeo da se bavi samim stvaralaštvom, zanimljivo je i to da nije hteo da se uklapa u sam kalup tih pisaca nego se držao nekih svojih principa i nekih svojih ideja", kaže Valentina Paunić, učenica Šabačke gimnazije.

Na takmičenju su učestvovali učenici i studenti iz dvadesetak zemalja.

"Osvojila sam prvo mesto, a komisiji se najviše svidelo to što sam dešavanja u romanu povezala sa tim da umetnicima mora da se desi nešto u životu, neka trauma ili neki okidač da bi oni stvorili delo koje će ostati zapamćeno u istoriji književnosti a ne delo koje će biti zaboravljeno za par godina", navodi Ivana Milosavljević, učenica Šabačke gimnazije.

"Ja sam prezadovoljna kako su naše učenice to uradile zato što se dela Mihaila Bulgakova ne izučavaju, ne proučavaju u tolikom obimu koji je podrazuveao to takmičenje, deca čitaju najpoznatije njegovo delo "Majstor i Margarita" u četvrtoj godini, a ove dve učenice su treći razred, tako da je tim pre njihov uspeh još veći", objašnjava Tatjana Marinković, profesorka ruskog jezika.
Aplauzom u svojoj školi dočekan je i Miloš Savić koji je na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi osvojio bronzanu medalju.

"Učestvovalo je između 60 i 70 zemalja, iz svake zemlje po šest učenika.Volim prirodne nauke još od šestog razreda, kada sam se prvi put susreo sa fizikom, fiziku najviše volim od svih prirodnih nauka, ali volim i hemiju i biologiju, bilo je teško preći većinu srednjoškolskog gradiva koje je potrebno za ovo takmičenje, ali uz trud i rad sam postigao to", kaže Miloš Savić, učenik Šabačke gimnazije.

Olimpijada koju su organizovali Ujedinjeni Arapski Emirati održana je online. Za pet godina, u Šabačku gimnaziju, stigle su četiri medalje sa najznačajnijeg naučnog takmičenja na svetu za učenike do 16 godina.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво