Pokreni život za topli dom Stošića iz Katuna

Više generacija porodice Stošić živi u teškim uslovima, u Katunu kod Vranja. Od devetoro članova domaćinstva, šestoro je dece. Humanitarna fondacija "Pokreni život" organizuje akciju pomoći ovoj porodici, očekuju da do zime završe rekonstrukciju kuće.

Najveća soba je ujedno trpezarija, dnevna, radna. Po povratku iz škole tu najmlađi rade domaće zadatke. Teško je, kažu Stošići, ali znali su i za teže.

"Pošto smo mi živeli u štalu jedno vreme, pa su nam nešto pomogli, došlo je do toga, i stali smo. I ovo dete je bolesno što ima epilepsiju, tako da nigde nisam mogla zvog njihovog zdravstvenog stanja da radim", kaže Ljiljana Aleksić, iz Katuna.

Ljiljanina ćerka Milica je samohrana majka, i ona ima troje dece. U zajednici, više generacija porodice Stošić, preživljava, uz sezonske poslove i dečji dodatak.

"Ne radimo nigde, posao ima samo kad neko zove, i to radi očuh, ja ne radim, a primanja samo dečji i socijalno, to ja, majka ne.- Koliko su to primanja mesečno? Oko 20.000", dodaje Milica Stošić, iz Katuna.

Kuća je nedovršena, ali dobro izgrađena, procenjuju majstori fondacije "Pokreni život". Ima dosta posla, prioritet je kupatilo. Pokrenuli su akciju, nadaju se da će do zime kuća biti kompletirana.

"Kupatilo je, to obavezno da napravimo sve novo da bi imali uslove za život, stolarija će biti nova, unutrašnja, spošljašna, fasadu ćemo da napravimo spolja, to je isto posao", objašnjava Ilija Janković iz fondacije "Pokreni život".

"Biće nam potrebna podrška sugrađana, konkretno iz Vranja i cele Srbije, jer pojedinac može mnogo, a zajedno možemo baš sve. Cilj je da do kraja septembra, oktobra već početkom što pre rešimo to pitanje jer kreće zima, porodici Stošić biće potrebno jedno toplo mesto", dodaje Dušan Miljković iz fondacije "Pokreni život".

Humanitarna fondacija "Pokreni život" formirana je pre dve godine, do sada su, uz podršku brojnih donatora, pomagali da se izgrade dve kuće u okolini Leskovca i da se prikupi novac za lečenje dece.

 

 

 

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво