Fejslifting za Jabučila, za vojvodu Momčila nema para

Zoran Mojsilov, jedan od najpoznatijih vajara u Sjedinjenim Državama, poreklom je iz pirotskog kraja. Odmor po tradiciji provodi u Srbiji, a ovogodišnji boravak u domovini iskoristio je da ulepša i nadgradi skulpturu koju je uradio 2017. godine.

Zoran Mojsilov, u šali, kaže da je na delu fejslifting za Jabučila, mitskog konja, kojeg je izvajao u donjem gradu srednjovekovne Momčilove tvrđave u Pirotu. Smatra da će i Jabučilo, njegov poklon Piroćancima, postati deo istorije.

"Sad mu radim opašku, što bi rekli Piroćanci, inače rep na srpskom. Savijam ove šipke i nosim kamenje iz Jermu jer svaki kamen ima neku simboliku", objašnjava akademski vajar Zoran Mojsilov. 

Na pitanje kada će Jabučilo dobiti konjanika, odnosno vojvodu Momčila, Mojsilov odgovara u svom maniru.

"Za Momčila nisu imali pare, pa će samo konja da gledaju i neka se ‘dzvere’", dodaje Mojsilov.

Zoran Mojsilov je rođen u Beogradu gde je završio Likovnu akademiju. Usavršavao se u Parizu, a već 35 godina živi i stvara u Minesoti. Ipak najveća su mu inspiracija motivi iz Pirota i kamen iz sela Vlasi, zavičaja njegovih predaka.

Nekadašnji prvak Jugoslavije u rvanju, danas se uspešno rve sa kamenom i drvetom. U Americi je jedan od najtraženijih vajara. On to objašnjava u svom stilu.

"Ja prodajem kamen – kilo, dolar. A to što su mi skulpture po 20, 30 tona, ja nisam kriv. Pa ko 'oće nek navali", kaže vajar.

Mojsilov, koji planira da u Pirotu otvori muzej i legat, već je u Mineapolisu – gde izrađuje skulpture koje će krasiti prostor nove železničke stanice.

 

 

 

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара