Ražanjski kupinari zadovoljni cenom

Prvi put posle nekoliko godina, proizvođači kupina u ražanjskom kraju konačno mogu da budu zadovoljni otkupnom cenom koja je trenutno oko 150 dinara po kilogramu. Očekuje se i da će rasti.

Posle ne samo napornog rada i ulaganja u zasade, već i neizvesnosti oko otkupne cene zbog koje su godinama trpeli gubitke, ražanjski kupinari ovogodišnju berbu dočekuju zadovoljni.

"Ove godine se isplate kupine. Cena je za razliku od prethodnih 5-6 godina fenomenalna, tako da se isplati. Povratićemo koliko-toliko koji dinar što smo izgubili prethodnih godina", kaže Dejan Rajković iz sela Podgorac.

Nekoliko loših godina rezultiralo je krčenjem mnogih zasada kupina u ovom kraju. Tako su na ovoj parceli posle dve decenije kupine zamenili krastavčići.

"Nije bilo isplativo raditi kupine više -proizvodnja zahtevna, prodaja nesigurna i nije bila sigurna cena, nije bio siguran otkup. Onda smo prešli na proizvodnju krastavčića, gde je siguran otkup i sigurna cena", navodi Nebojša Ćirković, iz sela Pardik.

Površine pod kupinom u Ražnju, inače poznatom po proizvodnji tog voća, u prethodnom periodu smanjene su, kažu, za dve trećine. A jedna dobra godina nije dovoljna da se ta slika promeni.

"Ova cena ne može da pokrije troškove koje su imali proizvođači prethodnih godina, ali nadamo se da će sa takvom cenom i dobrim trendom da se nastavi u narednom periodu kako bi proizvođači bili zadovoljni i nastavili da proizvode kupine i proširuju zasade", kaže Zoran Stojanović iz Asocijacije "Malinari Srbije"

Po proizvodnji kkupine Srbija je u samom evropskom i svetskom vrhu.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи