Nizak vodostaj Rzava - restrikcije u pet opština

Zbog malog vodostaja na vodosistemu "Rzav" sa koga se vodom snabdeva oko 250.000 korisnika u pet opština, uvode se restrikcije. U Čačku je zabranjeno nenamensko trošenje vode, uz kazne za nesavesne potrošače. U Gornjem Milanovcu obezbeđene su cisterne sa vodom za piće, a naizmenično, bez vode su dve zone.

Zbog smanjenog dotoka vode sa Rzava u Gornjem Milanovcu počele su restikcije. Sa gradskog vodovoda slavine su suve od 7 do 13, a u drugoj zoni od 15 do 21 sat . Građani ipak imaju razumevanja.

"Malo je teže zbog tuširanja, naravno lične higijene, ali šta da se radi. Pripremim posude, napunim vodom, vodu za piće koristim flaširanu. U jutarnjim satima ustajemo rano da bi se sredili, okupali, obrijali, umili", navode građani kako se snalaze bez vode.

Kako iz ariljske fabrike vode sada stiže 70 litara u sekundi u Gornjem Milanovcu sopstvenu proizvodnju podigli su na maksimum. Pokrenuli su staru filter stanicu i tri bunara.

''U ovim trenucima sam prezadovoljan svojim kapacitetima odnosno požrtvovanošću ljudi koji u ovim momentima negde 80 litara u sekundi prave iz tri pravca vodosnabdevanja, budući da Gornji Milanovac ima pet pravaca vodosnabdevanja'', kaže Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac.

Probleme u vodosnabdevanju uslovio je nizak vodostaj reke sa koje se zdravom vodom za piće snabdevaju žitelji grada Čačka i opština Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac.

''Ukupno isporučujemo 550 sekundnih litara više ne možemo jer je hidrologija takva. Imamo probem sa Rzavom znači sa samom rekom gde uzimamo vodu. Tu moramo ostaviti biološki minimum od 700 litara i samo možemo praktično ono što je višak od toga ubaciti u fabriku'', objašnjava Zoran Barać direktor JP "Rzav" Arilje.

Ispituje se  i uzrok velike potrošnje uzvodno od vodozahvata u Arilju, jer se u noćnim satima registruje nagli pad vodostaja.

"Mi imamo informaciju da su vodotoci drugog reda pregrađeni i da je voda odvedena u privatne posede, tako da smo nekoliko njih, takođe nekoliko tih inspektora poslati na drugu stranu", kaže Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

U Čačku je zabranjeno korišćenje vode iz vodovoda za polivanje parkova, vrtova i bašta, za pranje ulica i vozila, a najavljuju se isključenja podsistema u pojedinim mesnim zajednicama.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво