"Oaza sigurnosti" u Kragujevcu

Za žene, žrtve porodičnog nasilja u Kragujevcu i Šumadiji, od 1. avgusta do kraja godine, danonoćno će biti otvorena telefonska linija za pomoć. Pravnu i psihološku podršku ženama, pružaće Udruženje "Oaza sigurnosti".

Telefon u savetovalištu "Oaze sigurnosti" svakodnevno zazvoni bezbroj puta. Javljaju se žene iz cele Šumadije, da sa psiholozima podele svoj problem, dobiju podršku i pravni savet. Najčešće prijavljuju fizičko nasilje, ređe psihičku torturu, koja je nevidljiva i traje godinama.

 

"Tako da one gube samopouzdanje, padaju u depresiju, dolazi do problema sa srcem i sa drugim organima. Ukoliko dugo godina trpi nasilje, posle 10-15 godina, takva žena je zdravstveno veeoma loše i onda joj je potrebna veoma, veoma jaka podrška", kaže Vera Simić iz Udruženja "Oaza Sigurnosti "iz Kragujevca.

A ona se ogleda u osnaživanju žena da prijave nasilnika, od čega neretko odustaju. Tim volontera „Oaze sigurnosti", već 15 godina, edukuje žene kako da prepoznaju nasilje i kome da se obrate za pomoć. Taj proces je, kažu, dugotrajan, jer nasilnici koriste sve načine da zastraše žrtvu i odvrate je od sudskog procesa. Pored S0S telefona, za prijavljivanje nasilja, predviđeni su i drugi kanali komunikacije.

"Da ćemo biti dostupni za sve vidove podrške putem novih aplikacija i platformi, kao što su Votsap, Viber, Skajp, u slučaju ako dođe do pogoršanja sa korona virusom", navodi Mina Mihailović, iz Udruženja "Oaza Sigurnosti "iz Kragujevca.

Kragujevac je jedan od prvih gradova potpisnika Protokola o intersektorskoj saradnji u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici. Civilni sektor, policija, Dom zdravlja, centar za socijalni rad, pravosuđe i druge institucije uključene su u zaštitu žrtava porodičnog nasilja. U fokusu novog Lokalnog akcionog plana je dodatno osnaživanje žena.

"To je i stanovanje uz podršku i njihovo radno angažovanje, zapošljavanje, rad sa njihovom decom, znači jedno kompletno osnaživanje, kako bi se zaokružio ceo krug, kako se ona ne bi vratila počiniocu tog dela", ističe Gordana Damnjanović, članica GV Kragujevca.

Tokom prethodne godine, Centru za socijalni rad prijavljeno je 1.059 slučajeva porodičnog nasilja. U prva tri meseca ove godine - 270. Istovremeno, u 2020-oj u Sigurnoj kući boravilo je dvadesetak žena, pet puta manje nego ranijih godina. Tome su, ocenjuju nadležni, doprinela zakonska rešenja po kojima se počinilac krivičnog dela izmešta, a žena žrtva ostaje u stanu sa decom.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво