Jedan autor, jedna slika - Vladimir Veličković

U Modernoj galeriji u Valjevu otvorena je izložba Vladimira Veličkovića u okviru programa „Jedan autor jedna slika". Iz zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti pred publikom je platno velikog formata „Prostor Figura VII" iz 1980. godine.

Vladimir Veličković je tragao za odgovorom koji je to segment ljudske prirode iz koje izvire nasilje. Govorio je da mu boja ne može pomoći u onome što želi da kaže. Ipak i prizori stratišta, tumači njegovog opusa tvrde, jesu vapaj da se podsetimo koja su mesta svetlosti u nama i drugima.

"Na ovoj izložbi smo postavili ideju, odnosno tezu o tome da je u pitanju jedan efekat feniksa, da nam je život darovan, odnosno sposobnost vaskrsenja darovana upravo zbog toga da bismo se na neki način kroz brojna rađanja u jednom trenutku rodili kao bića plemenitosti, razuma i duha", kaže Nataša Kristić, istoričarka umetnosti.

Netipično izlaganje jednog velikog formata, koje je ovde zaživelo od 2003., nastalo je radi pristupa delu kao složenom likovnom postupku.

Akademik Veličković u Modernoj galeriji prethodno je izlagao 1986.godine dela iz jugoslovenskog perioda. Pre njegove smrti 2019. bila je u planu retrospektivna izložba.

"Žao mi je što to što smo imali nameru da napravimo nismo realizovali, ali se nadam da će se posle ove njegove velike retrospective u Muzeju savremene umetnosti, stvoriti prilika da se u Valjevu naparavi nešto što neće biti ni u Muzeju savremene", navodi Vojislav Jovanović, doirektor Moderene galerije u Valjevu.

Prostor je prva preokupacija Vladimira Veličkovića. Figura sedma iz rane faze umetnikovog stavaralaštva, iz zbirke SANU, koja je pred publikom u valjevskoj Modernoj galeriji, postavljena je na minimalističkim osnovama. Na primarnom minimumu je i svetlost. Dominiraju ahromatski tonovi, crni, sivi i beli. Na mestu stradanja simboličkog "jagnjeta Božijeg", hromatski izraz sveden je na crvenu boju.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво