Dve sekunde korišćenja mobilnog telefona za volanom, 28 metara slepe vožnje

Više od četvrtine saobraćajnih udesa nastaje zbog nepažnje vozača. Jedan od najčešćih uzroka jeste i upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, pokazuje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja. Vozači iz Vojvodine imaju najviše takvih prekršaja.

Iako su vozači iz Novog Sada, pored Sremske Mitrovice i Kikinde, u vrhu ove liste nesavesnih vozača, većina njih kaže da ovaj prekšaj treba drastično sankcionisati.

"Jednom sam nešto skoro kao kuckao, i zamalo se dogodilo, zamalo, ali uspeo sam da zakočim na vreme, imao sam sreće", priseća se jedan vozač, a drugi dodaje: "Kamiondžije, znači 70 odsto, ja ih stalno posmatram, koriste mobilni telefon u toku vožnje, znači užasno."

Međutim, iako svesni rizika i visine novčane kazne od deset hiljda dinara, samo u jednoj nedelji marta saobraćajna policija kaznila je oko pet hiljada vozača zbog ovog prekrašaja. Među njima, najviše vozača teretnih vozila i autobusa.

"Zabrinjavajuće je što su vozači autobusa najgori po tom pitanju, a imaju upravo najveću odgovornost, i najveća je na autoputu, da kažemo, korišćenje mobilnog telefona, gde je upravo i najnebezbednije", navodi Vladimir Džigurski iz Strukovnog udruženja policije "Dr Arčibald Rajs".

Istraživanje pokazuje da je za kucanje tekstualne poruke potrebno do 28 sekundi, a samo nekoliko da zbog toga ugrozite svoj ili život drugih učesnika u saobraćaju.

"Vozač koji samo dve sekunde koristi mobilni telefon, pređe 28 metara takvozvane slepe vožnje, da bi to sad uporedili ko nema pojam o metraži, agencija za bezbednost saobraćaja je pravila lepo poređenje da to može da se poistoveti sa tri autobusa da prođete. Složićete se da je to velika dužina da prođete na slepo", naglašava Vladimir Džigurski iz Strukovnog udruženja policije "Dr Arčibald Rajs".

Zato su tokom poslednjih godina u posmatranje prekšaja uključeni i saobrajni policajci u civilu, koji nakon što uvide prekšaj, to odmah i dojave stacionarnoj patroli, koja zaustavlja i sankiconiše vozača.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво