Kikinda inspirativna vajarima već četrdeset leta

Internacionalni simpozijum skulpture u teraktori "Tera" ove godine obeležava 40. godišnjicu. Velike skulpture od gline u protekle četiri decenije radilo je više od 300 umetnika iz svih krajeva sveta.

Vajarka Ana Korver sa Novog Zelanda prvi put je na Simpozijumu Tera u Kikindi. Inspiracije za rad ima na pretek, jer je sve što je ovde zatekla prevazišlo njena očekivanja.

"Oduševljena sam mogućnostima za rad i prostorom koji je prilagođen umetnicima. Došla sam otvorenog srca, bez očekivanja, a utisci su fenomenalni", kaže Ana Korver, vajarka sa Novog Zelanda.

Glina je osnov interesovanja Sanje Radusin Smiljanić, pa je master i specijalističke studije posvetila ovom iskonskom materijalu. Skulpture koje radi nosiće naziv tragovi, a simbolika je da se lako urezuju u glinu.

"Ona pamti tragove. To su bila ta istraživanja na samoj lokaciji gde su razne životinje ostavljale otiske na vlažnom glinenom tlu i ja sam to beležila kroz fotografije i skice i sada radim skulpture i reljefe koji imaju veze sa tim", navodi Sanja Radusin Smiljanić, učesnica Simpozijuma "Tera".

Uz Anu i Sanju učesnici Simpozijuma su Tamami Ičimura iz Japana, Vladimir Novak iz Hrvatske i Linus Ripler iz Austrije i Petar Sibinović iz Srbije.

"Niko u svom ateljeu ne može ovo iskustvo da stekne. tek dolaskom u ovaj atelje i boravkom od mesec dana nauče da prave velike terakote. Eto to je, to je glavno bogatstvo sa kojim svi umetnici, učesnici Tere odu u svoje države", smatra Slobodan Kojić, direktor "Tere".

Od radova nastalih na predhodnom sazivu priređena je izložba, manje skulpture su u galeriji Tera, a veće krase trg u Kikindi.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво