Читај ми!

Kako Fudžimi, višedecinijski prijatelj grada Šapca, podržava naše sportiste u Japanu

Prva stanica našim rvačima na Olimpijskim igrama,pre Tokia je Fudžimi. Tu se aklimatizuju i treniraju do 29. jula kada odlaze u Olimpijsko selo.

Za dobrodošlicu su se pobrinuli domaćini koji su skoro četiri decenije bratski grad sa Šapcem. Učenici petog razreda OŠ "Haragaja" iz dalekog Japana, naučili su i dobro razumeli reči srpske himne. Snimak i fotografije, poslali su Klubu prijateljstva u Šapcu.

"Grad Fudžimi je trenutno ugostio srpske rvače, tako da zahvaljujući društvenim mrežama, mejlovima, skoro svakodnevno dobijamo izveštaje, slike, snimke. Mislim da je japanski narod u svemu dosta organizovan, i planira unapred, tako da već 2018. su oni planirali da će ugostiti sportiste iz Srbije, da oni budu smešteni baš u Fuđimiju, kao gradu pobratimu i oni su već od 2018. pa naovamo, krenuli da uče polako engleski, srpski, da štampaju markice Šabac-Fuđimi", kaže Dragana Petrović, sekretar Kluba prijateljstva Šabac-Fudžimi.

Povelja o prijateljstvu dva grada potpisana je 1982. godine.

"Svi se radujemo sledećoj godini, 40 godina od pobratimstva, Klub prijateljstva funkcioniše već 15 godina, tako da je bilo srpkih poseta u Japan i obrnuto, bar jednom mesečno održavamo razne radionice, časove japanskog", navodi Dragana Petrović, sekretar Kluba prijateljstva Šabac-Fudžimi.

U šabačkom Klubu prijateljstva čuvaju se i pokloni iz dalekog Japana, od oklopa samuraja, reprodukcija, do delova paravana. Posebno mesto na policama i u srcu imaju crteži polaznika Škole japanskog, maskote gradova i Olimpijskih igara kao i reči podrške srpskim sportistima.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво