Merošina: Umesto priprema za berbu, procena štete

Iako su osigurali rod i dosta polagali na odbranu od grada, merošinski voćari posle nevrmena sa gradom sumiraju štetu koja je, kažu, mnogo veća nego što se u prvom trenutku činilo. Po prvim procenama opštinske komisije šteta na šljivama, vinogradima, baštama i nepožnjevenim žitaricama je između 30 i 40 odsto.

Umesto da se pripremaju za berbu šljiva koja treba da počne za dvadesetak dana, merošinski proizvođači voća sračunavaju gubitke. Grad je zahvatio oko 5000 hektara.

"Uložio sam do sada oko hiljadu i po evra u rad, u prskanje, u sve. Šteta je 90 odsto. Rečeno da ima protivgradna zaštita, malo smo se oslobodili, u početku je radila, pucali, sad su zatajili", kaže Srđan Mitkić, vinogradar iz Gornje Rasovače.

Opština je uz postojećih pet sagradila još dve protivgradne stanice, kupuje protivgradne rakete i subvencioniše strelce. Sada smatraju da je mogao biti ispaljen veći broj raketa.

"Mogu 70 odsto da se ublaže štete od grada, međutim tri dana je bio grad, neke stanice nisu uopšte dejstvovale. Zbog čega - ostaje enigma, za sada niko ne snosi odgovornost", kaže Hranislav Stojanović iz poljoprivredne stručne službe opštine Merošina.

Nalog za ispaljivanje protivgradnih raketa izdaje Radarski centar Kamenički vis. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu navode da je dejstvovano na osnovu premeštanja oblačnosti i da se postupilo potpuno po metodologiji rada, te da pritužbe upućuju nedovoljno stručna lica.

Preko opštine je sredstvima države kolektivno osigurano 105 hektara višanja i 36 hektara šljiva.

"Od osiguravajućeg društva je procena 15 odsto štete, s tim što je moja franšiza 10 odsto, odnosno moje učešće u šteti, tako da imam pravo na nadoknadu samo 5 odsto od osiguranog roda, s tim što je uzeo u obzir samo ono što se nalazi ispod drveta, a to je mali deo onoga što je oštećeno", kaže Ivan Stanisavljević, proizvođač šljiva iz Merošine.

"Formulisano je osiguranje ploda, šteta na plodu, sad da li je ostalo na drvetu ili je palo, to nema veze, procenitelji osiguravajuće kuće će doći, proceniće štetu", navodi Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Pored osiguravajućeg društva štetu na terenu procenjuje i opštinska komisija.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво