Može li osamostaljivanje žena u Medveđi da zaustavi točak migracije

Opština Medveđa sprovodi projekat "Lepota je u veštini i znanju", u okviru javnog poziva podrške lokalnim samoupravama za rodnu ravnopravnost. Vrednost projekta je 4 hiljade dolara, a cilj je poboljšanje ekonomskog položaja žena i podrška pokretanju sopstvenog biznisa.

Anđelija Vuksanović ima 18 godina. Srednju školu završila je u rodnoj Medveđi. Ne planira da ide iz svog rodnog mesta, a obuka za profesionalnog šminkera daje joj mogućnost da u bliskoj budućnosti pokrene sopstveni biznis.

„Bilo je jako zanimljivo iskustvo, naučila sam dosta toga što će mi značiti kao hobi možda kasnije nešto više", kaže Anđelija Vuksanović.

Osim Anđelije obuku za profesionalnog šminkera, pedikira, manikira, frizera u narednom periodu proći će desetak polaznica iz Medveđe. Džemilija Miftarević koja ima svoj frizerski salon u centru varošice ne skriva zadovoljstvo što će svoje znanje i iskustvo preneti devojkama koje žele da se bave ovim poslom.

„One će od sutra da počnu ovde kod mene obuku i biće mi drago što ću ja njima da prenesem to znanje", navodi Džemilija Miftarević.

A Dragana Milosavljević iz Sijarinske banje kaže: „Značiće mi nešto kasnije da otvorim svoj salon i da u ovom poslu budem uspešna".

Projekat "Lepota je u veštini i znanju" koji je opština Medveđa dobila na javnom pozivu koji je za lokalne samouprave u Srbiji organizvao "Svis pro" vredan je skoro 4 hiljade dolara. Cilj je osnaživanje mehanizma za rodnu ravnopravnost i poboljšanje ekonomskog položaja žena.
„Cilj je da svaka žena sa teritorije opštine Medveđa bude ekonomski osnažena i da mogu samostalno da obavljaju svoje delatnosti", kaže Jasmina Anđelković, koordinator projekta.

„Mi u našem budžetu imamo sredstva određena za stimulaciju i za početak biznisa i preko Nacionalne službe za zapošljavanje sigurno ćemo naći mogućnost i način da im finansijski pomognemo", navodi Nebojša Arsić predsednik opštine Medveđa.

Opština Medveđa ima oko 7 hiljada stanovnika. Značajnim ulaganjima u infrastrukturu podsticanjem razvoja turizma pre svega u Sijarinskoj banji poslednjih godina skoro i da nema iseljavanja sa ovog područja. To je i osnovni cilj države i lokalne samouprave da se zaustavi točak migracije i pokrene u suprotnom smeru, a ovakvi projekti tome doprinose u punoj meri.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара