Ko niže olimpijsku ogrlicu u Zrenjaninu

Zrenjanin je poznat kao "Grad olimpijaca". Istorija 125 godina olimpizma u najvećem banatskom gradu objedinjena je u novoj monografiji.

Ima li uzvišenijeg osećanja ponosa i sreće od trenutaka sportista na pobedničkom podijumu Olimpijskih igara. Upisati se među besmrtne, biti među najboljima na svetu, a tokom 125 godina olimpijkog pokreta na najvažnijoj globalnoj sportskoj manifestaciji učestvovalo je čak 56 Zrenjaninaca. U najveći banatski grad stiglo je  ukupno 22 olimpijske medalje, a prvo zlatno odličje u rvanju osvojio je Branislav Simić u Tokiju 1964. 

"Kao da nikada nisam otišao, kao da se desilo juče. Još uvek se toga sećam rado. Uzor je ono što sam uradio, a jako mi je to prijatno da sam uzor, da me se sećaju i pravo da vam kažem ponosan sam na to" , kaže olimpijski pobednik Branislav Simić.

"Ja i dan danas kada god spomenem Olimpijske igre ili ih neko spomene, ja mogu da kažem iskreno da se malo naježim, jer to se nikada ne može zaboraviti. Olimpijada to je nešto što svako sanja", ističe olimpijski pobednik Momir Rnić.

Uz hronološko predstavljanje svih sportista, trenera, sudija i sportskih radnika koji su učestvovali na Olimpijskim igrama sveobuhvatnu istoriju olimpizma u Zrenjaninu objedinili su u monografiji novinari Mile Novaković i Nikola Božović.

"Bio sam svedok 45 godina u stvaralaštvu najvećih rezultata koji su postigli zrenjaninski sportisti. Ja sam to sada, posle dve godine rada sa kolegom Novakovićem uobličio u jednu monografiju", objašnjava novinar i autor Nikola Božović. 

"Ja sam zadovoljan, jer sam čuo da su zadovoljni i ljudi koji su učestvovali na Olimpijskim igrama. Oni su mi sami rekli da jedan ovakav spisak, jedan ovako objedinjeni materijal dosada  nisu imali", kaže Mile Novaković, novinar i autor.

Zrenjanin je poznat kao "Grad olimpijaca". Zbog toga je i proglašen za Evropski grad sporta 2021. Na predstojećim 32. Olimpijskim igrama u Tokiju učestvuje deset Zrenjaninaca, a balkon gradske kuće spreman je za slavlje.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије