Čitaj mi!

Šta je uzrok trovanja ribe u Kolubari

Tokom vikenda u Kolubari se dogodio do sada nezabeležen ekocid. Usled izlivanja štetnih materija u reku, desetak kilometara nizvodno od Valjeva, otrovano je najmanje pola tona ribe. Istražni organi su pred otkrivanjem mogućeg počinioca ekološke katastrofe u reci.

Nizvodno od Valjeva, od Divaca do sela Mlađeva i Veselinovca, Kolubara se crnela od velike količine uginulih riba.

Meštani tih sela odmah su posumnjali da su u Kolubaru puštene otrovne materije i da je to uzrok pomora ribe. Odmah su obavestili ribočuvarsku službu a ubrzo su na teren izašli svi nadležni državni organi.

Uzorci vode i ribe poslati su na Veterinarski institut u Beograd.

"Ja ne znam, eto, i stariji mještani kažu da nisu videli ovoliki obim uginule ribe. Sve je potrovano. Od sitne, najmanje mlađi, mrena, skobalja. Tuga. Mi smo gore iznad mosta, nekih pedesetak metara samo skupili 300 kilograma ribe. To je gore, a ovde da smo prikupljali, ovde na ovih sto metara, bilo bi preko tone", kaže Goran Živanović iz Ratkovca.

Strahuju meštani da na potezu od Divaca i dalje prema Slovcu i Lajkovcu, u Kolubari ribe više neće biti.

"Ja sam sad obilazio Kolubaru. Juče smo nakupili džakova i džakova, tu na prelivu jednom. I gore smo kupili, slagali. To su ogromne količine ribe i što su krupni komadi", ističe Miodrag Jovanović iz Veselinovca.

Najviše su uginuli skobalj, klen i mrena, a ima i primeraka otrovanog soma.

Ekocidom ovakvih razmera iznenađeni su i istražni organi. Oni su sigurni da će ovog puta pronaći počinioca ekološke katastrofe u Kolubari.

"Preduzeli smo odmah po saznanju za događaj, za ovaj ekološki incident, zapravo ekološku katastrofu, sve moguće, sve potrebne radnje. Naložili smo izlazak ekološkoj inspekciji, policiji najpre da izvrši uviđaj. Lično sam bila na licu mesta. Izašla je vodoprivredna inspekcija, Agencija za zaštitu životne sredine po nalogu Tužilaštva. Mi smo vrlo blizu podnošenja krivične prijave za krivično delo zagađenja životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakonika", naglašava Snežana Jovanović iz Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici.

Razmere štete se utvrđuju. Ribolovci su zabrinuti da se danas ili sutra na površini reke ne pojave primerci ribe teži od dva kilograma, koja se sporije truje.

U  Kolubari nizvodno od Valjeva i danas su primetne nove količine uginule ribe. Manje ih je nego prethodna dva dana kada su meštani nekoliko valjevskih sela primetili pomor ribe.

Meštani i ribolovci uputili su nadležne prema  jednoj od obližnjih farmi koja bi, po svemu sudeći, mogla biti uzročnik ekocida u Kolubari.